Hlavní obsah

Turisté na moři omylem narušili hranici mezi Marokem a Alžírskem. Stráž je bez milosti zastřelila

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výlet na motorových člunech z marockého letoviska Saídíja, kam se často jezdí i z Česka, skončil tragédií. Poté, co se plavidlo zřejmě omylem dostalo do vod sousedního Alžírska, tamní pobřežní stráž dva muže ze čtyřčlenné skupiny zastřelila.

Foto: Profimedia.cz

Výlet na motorovém člunu z marockého letoviska Saídíja skončil tragédií. Ilustrační snímek

Článek

„Viděl jsem bratra, jak s pohraničníky mluví (…) Pak jsme se otočili zpět a najednou jsme zezadu uslyšeli střelbu. Zasáhla mého bratra, jehož bezvládné tělo se zhroutilo přes bok do vody.“ Tak popsal podle listu Morocco World News Mohammad Kissi tragický incident, ke kterému došlo na pomezí Maroka a Alžírska, na dohled od marockého letoviska Saídia.

Na začátku byl nevinný nápad čtyř mladých mužů, z nichž všichni byli držitelé marockých a francouzských pasů. Na motorovém člunu se vydali z marockého letoviska Saídíja, které leží těsně u alžírské hranice, na výlet na moře. Mořský proud je však zanesl na východ do alžírských vod, čehož si podle Kissiových slov byli vědomi, a chtěli proto požádat alžírské pohraničníky, kteří se k nim přiblížili, o pomoc.

Výsledek je však tragický, dva výletníky střelba usmrtila a třetího Alžířané zadrželi. Kissi se zachránil tím, že skočil do vody a doplaval k marockému pobřeží. Tělo jednoho ze zastřelených mužů bylo později nalezeno na pobřeží v Saídíji. Snímky mrtvého těla zveřejnila na sociální síti X (dříve Twitter) marocká královská stráž.

Izrael uznal suverenitu Maroka nad Západní Saharou, chce zachránit vztahy s arabským spojencem

Blízký a Střední východ

Další zhoršení vztahů

Incident nejspíš dál zhorší již tak napjaté vztahy mezi oběma zeměmi. Pozemní hranice mezi Alžírskem a Marokem, dlouhá přes 1400 kilometrů, je od roku 1994 uzavřená. Hlavním bodem sváru mezi Rabatem a Alžírem je postoj k území Západní Sahary: tu Maroko považuje za součást svého území (nárok však není uznán OSN ani většinou států světa), zatímco Alžírsko podporuje frontu Polisario usilující o samostatnost Západní Sahary.

Letovisko Saídíja patří díky dlouhým plážím se zlatavým pískem a příjemnému podnebí mezi nejpopulárnější přímořská letoviska v celém Maroku. Pobyty tam nabízejí i četné české cestovní kanceláře. Zástavba letoviska stejně jako pláž přiléhají těsně k alžírské hranici.

Američan zastřelil řidiče náklaďáku, který krátce předtím srazil a zabil jeho syna

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám