Hlavní obsah

Turecko váhá, zda vpustit do země víc amerických vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON/ANKARA

USA očekávají od Turecka odpověď na nabídku finanční pomoci Ankaře výměnou za využití tureckých základen pro případnou invazi Iráku. Ve Washingtonu to ve čtvrtek řekl americký ministr zahraničí Colin Powell. Turecko však ve čtvrtek USA na jejich nabídku neodpoví, řekl v Ankaře turecký ministr zahraničí Yaşar Yakiş citovaný agenturou Anadolu.

Foto: Ski areál Razula

Velké Karlovice jsou na nápor dětí o jarních prázdninách připravené.

Článek

Powell při setkání s novináři zdůraznil, že USA nepůjdou nad svou nynější nabídku.

Powell: výš s nabídkou nepůjdeme

Podle amerických představitelů Washington nabízí pomoc šesti miliard a záruky na půjčky ve výši 20 miliard dolarů. Můžeme se bavit o podrobnostech, ale nabídnutá úroveň je pro nás stropem, řekl Powell. Očekávám, že se ozvou během dneška, ale dál k tomu nemám co říci, dodal.

Turecký ministr řekl, že Turci a Američané dospěli "ke konci jednání", která se týkají politických, vojenských a ekonomických aspektů dohody.

Turecko chce 30 miliard

Spojené státy usilují o rychlou dohodu, která by umožnila americkým jednotkám použít tureckých základen k případné invazi do Iráku ze severu. Výměnou za vstřícnost nabídly USA Ankaře jako poslední nabídku pomoc šesti miliard dolarů, Turecko však zatím na dohodu nepřistoupilo a požaduje podle amerických zdrojů pomoc nejméně 30 miliard dolarů.

Turci: není to jen obchod

Yakiş vyjádřil politování nad tím, že média prezentují rozhovory Turecka a Spojených států jako výměnný obchod, zatímco finanční stránka věci je podle něho jen jedním z mnoha aspektů jednání, která se týkají rovněž politických a vojenských otázek.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO Turecku pomůže

Členské státy Severoatlantické aliance se v neděli krátce před půlnocí dohodly na preventivní vojenské pomoci Turecku. Po celodenním těžkém jednání to oznámil...

NATO na ochranu Turecka vyšle letouny AWACS

NATO ve středu schválilo vojenskou pomoc na ochranu Turecka pro případ války s Irákem. Budou ji tvořit letouny AWACS, rakety Patriot a protichemické jednotky....

Výběr článků

Načítám