Hlavní obsah

Turecko pomůže Spojeným státům ve válce s Irákem

BBC, Lenka Hloušková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Turecký parlament dnes odsouhlasil zvýšení počtu mužů a techniky na amerických vojenských základnách a přístavech. Washington už Turecku za pomoc v konfliktu s Bagdádem přislíbil finanční kompenzace mezi 4 až 15 miliardami dolarů (asi 12 až 45 mld Kč).

Foto: Pavel Reichard

Nádvoří hradu Loket ovládli keltští válečníci ze skupiny Daonie Ceilte.

Článek

Spojené státy hodlají během následujících dní začít s urychlenou "renovací, rozvojem infrastruktury" propůjčených oblastí s cílem vše připravit na válku s Irákem. Pro rozšíření posádek hlasovalo v parlamentu 308 poslanců, 93 lidí bylo proti a 9 se zdrželo hlasování.

Podle britské BBC vše nasvědčuje tomu, že se Turecko postavilo do role "oběti okolností". Rozhodnutí Ankary přišlo po velkém tlaku USA z minulých dní. Dnes již premiér země Abdullláh Gul přiznal, že "nemá jinou možnost", než Washington podpořit.

Irák Turecko varoval

Irácký velvyslanec v Turecku Tálib Abid Saleh předem Ankaru varoval, že se "bude účastnit války". "Státy, jež se připojí k podobnému rozhodnutí, páchají zločin a strategickou chybu," uvedl. Ankara zatím neschválila vyslání svých jednotek do války. Hlasování proběhne do 10 dní.

Turecko se obává, že případný konflikt může aktivovat kurdskou menšinu, jež by mohla žádat vytvoření v minulosti zaniklého velkého Kurdistánu. OSN navíc předpokládá, že již tak chudé oblasti zasáhne i výrazná vlna tisíců Iráčanů prchajících před bombami Spojenců z vlasti.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám