Hlavní obsah

NATO Turecku pomůže

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRUSEL

Členské státy Severoatlantické aliance se v neděli krátce před půlnocí dohodly na preventivní vojenské pomoci Turecku. Po celodenním těžkém jednání to oznámil v bruselském sídle NATO jeho generální tajemník George Robertson.

Foto: Petrovice u Karviné

Tradiční Obecní slavnosti

Článek

Podle očekávání bylo rozhodnuto, že vojenské složky aliance začnou plánovat, aby bylo možné vyslat do Turecka radarové letouny AWACS, poskytnout z Nizozemska raketové systémy Patriot a rakety do nich z Německa, nasadit v Turecku protichemické a protibiologické síly. Všechny další požadavky byly vyškrtnuty. Samo nasazení zmíněných prostředků bude vyžadovat další rozhodnutí.

Dokument schválený "osmnáctkou" (jednání se nepčastnila Francie) vyjadřuje "pokračující podporu úsilí Spojených národů najít mírové řešení krize". Zdůrazňuje, že dnešní rozhodnutí "se týká výlučně obrany Turecka a není na újmu jakýmkoli jiným vojenským operacím NATO, budoucím rozhodnutím NATO nebo Rady bezpečnosti OSN".

Právě o této formulaci se vedly mnohahodinové spory kvůli umíněnému naléhání Belgie, aby vazba na OSN byla zřetelná. Dnešní rozhodnutí schválit plánování ochranných opatření pro Turecko "je zcela v souladu s jednáním a s úsilím Spojených národů", píše se dále v dokumentu, který se dále odvolává na prohlášení k Iráku schválené na listopadovém pražském summitu NATO.

Po třech týdnech neúspěšných pokusů najít řešení v Severoatlantické radě, což je politický orgán zahrnující Francii, se jednalo ve Výboru pro plánování obrany, který sdružuje pouze velvyslance zemí zapojených do vojenské struktury aliance. Francie z ní vystoupila v roce 1966. Robertson na tiskové konferenci několikrát podotkl, že neúčast ve vojenské struktuře je důsledkem svobodné volby Francie; litoval, že se nepodařilo najít konsens v Radě NATO, a připomínal, že Francie vždy vyjadřovala ochotu pomoci Turecku v případě ohrožení.

Reklama

Související články

Kovanda: o obraně Turecka nezávisle na Iráku

Podle názoru České republiky by se mělo plánování vojenské obrany Turecka posuzovat odděleně od postupu mezinárodního společenství v irácké krizi. Právu...

ČR na straně USA, Turecko je třeba podpořit

Česká republika podpoří Turecko v jeho požadavcích na ochranu v souvislosti s chystanou válkou v Iráku. "Ankara má nárok na naší solidaritu," prohlásil premiér...

Výběr článků

Načítám