Hlavní obsah

Turecko stále blokuje vstup Finska a Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako velmi nepravděpodobný se nyní jeví scénář, že by Švédsko a Finsko dokončily svůj vstup do Severoatlantické aliance (NATO) ještě před koncem roku. Turecko tvrdí, že severské země stále ještě nesplnily jeho podmínky. S rozšířením vojenského paktu váhá ještě Maďarsko.

Foto: ČTK

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg (vlevo) na společné tiskové konferenci s tureckým ministrem zahraničí Mevlutem Cavusogluem

Článek

Turecký ministr zahraničí Mevlut Cavusoglu ve čtvrtek zkritizoval snahy Švédska a Finska o rychlý vstup do NATO a prohlásil, že navzdory určitému pokroku tyto dvě země nesplnily všechny podmínky třístranné dohody, kterou spolu s Tureckem před časem uzavřely.

„Obě země říkají, že se k memorandu zavázaly, ale důležité je jeho plnění,“ řekl Cavusoglu na tiskové konferenci s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem v Istanbulu.

Vstup Finska a Švédska do NATO zdržují už jen Turci a Maďaři

Válka na Ukrajině

Finsko a Švédsko podaly v květnu po ruské invazi na Ukrajinu žádost o vstup do NATO, ale narazily na odpor Ankary, která obviňuje severské státy z podpory „terorismu“ tím, že ukrývají kurdské bojovníky hledané tureckým státem.

Všechny tři země tedy v červnu uzavřely dohodu, v níž se severské státy zavázaly „urychleně řešit nevyřízené žádosti Turecka o deportaci nebo vydání osob podezřelých z terorismu“ a zrušit údajné zbrojní embargo vůči Ankaře. Dohoda měla odstranit poslední významnou překážku, která těmto zemím bránila v připojení k vojenské alianci.

Cavusoglu uvedl, že země učinily pozitivní kroky, například s pravidly pro export zboží. Pak ale dodal: „V tuto chvíli nemůžeme říci, že všechny tyto závazky byly těmito zeměmi splněny.“

Stoltenberg: Je čas

Stoltenberg se v posledních dnech sešel se zástupci obou severských zemí. Uvedl, že obě svoji stranu dohody splnily. „Je čas Finsko a Švédsko přivítat jako plnohodnotné členy NATO,“ řekl.

Agentura Bloomberg ve čtvrtek publikovala článek, ve kterém označuje šance na rozšíření NATO ještě před koncem roku za „nepravděpodobné“. Posun podle ní vůbec nenastane, dokud v Turecku neproběhnou volby. Ty připadají na červen příštího roku.

Turecko a Maďarsko jsou jedinými dvěma členy  NATO, kteří dosud neodsouhlasili vstup Švédska a Finska. Nutný je jednomyslný souhlas celé aliance. Ačkoli Maďarsko postupuje v porovnání s ostatními členy pomalu, očekává se, že tamní zákonodárci rozhodnou do konce roku.

Třicet členských zemí NATO podepsalo přistoupení Švédska a Finska

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám