Hlavní obsah

Turecká policie: v letovisku nezabíjel sebevrah

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KUSADASI

Turecká policie se odklonila od původní teze, podle které měl v tureckém letovisku Kusadasi u Egejského moře zaútočit sebevražedný atetnátník. Nálož byla zřejmě předem uložena v minibusu, v němž přišlo o život pět lidí a dalších 13 jich bylo zraněno.

Článek

Vyšetřování sobotního výbuchu pokračovalo i v neděli. Turecká policie se přiklání k verzi, že nálož na sobě neodpálila žena, jak zněla původní domněnka. K útoku se dosud nikdo nepřihlásil.

Mezi oběťmi v minibusu, který převážel lidi na pláž, jsou asi dva turečtí občané, dále jeden Brit a jeden Ir. Britové jsou také mezi zraněnými, což vede ke spekulacím, že sobotní atentát v Kusadasi byl součástí série útoků zaměřených proti britským cílům. Útoky by zřejmě mohly být odvetou za britskou podporu americké invaze do Iráku.

K této teorii se v neděli přiklonil i britský list The Observer, který poukázal na to, že v napadeném minibusu byli přepravováni zákazníci britské cestovní kanceláře Thomas Cook. V této souvislosti vyslovil domněnku, že v pozadí nestojí žádná z militantních kurdských organizací, ale spíše radikální islamisté, možná některá z odnoží al-Kajdá.

Obchodníci v Kusadasi se v sobotu snažili podle zpráv z místa činu bránit televizním štábům v natáčení v obavě, že hrůzné záběry odradí turisty od návštěvy města.

Sobotní útok je již druhým neštěstím u Egejského moře za poslední týden. Minulý víkend v oblasti Cesme bylo zraněno dvacet lidí. K útoku se přihlásila Kurdská separatistická militantní skupina.

Reklama

Související témata:

Související články

Výbuch v tureckém minibusu zabíjel

Nejméně pět oběti na životech si vyžádal sobotní výbuch nálože v minibusu v turistickém středisku Kusadasi na západě Turecka u Egejského moře. Asi třináct osob...

Výběr článků

Načítám