Hlavní obsah

Turecká armáda podporuje rozmístění Američanů

Novinky, DPA, BBC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ANKARA

Velení turecké armády, které představuje vlivný mocenský faktor v zemi, ve středu podpořilo vládu premiéra Abdullaha Güla v její snaze umožnit rozmístění 62 tisíc amerických vojáků v Turecku před případným útokem na Irák.

Foto: Hynek Mojžíš

V rámci zábavně-vzdělávacího programu pracovaly děti ve skupinkách, četly z knih, hrály tematické hry, zpívaly i malovaly.

Článek

"Stanovisko ozbrojených sil je stejné jako stanovisko vlády," prohlásil náčelník generálního štábu turecké armády Hilmi Özkök v Ankaře. Zamítavý postoj  parlamentu, který nedávno vládní návrh překvapivě neschválil, generál podle svých slov respektuje. Je nicméně přesvědčen, že se podaří nalézt řešení, na jehož základě budou národní zájmy Turecka ochráněny co nejlépe.

Turecko nechce přijít o náhradu škod

"Pokud bude ze severu otevřena druhá fronta, bude válka (s Irákem) krátká," prohlásil dále Özkök a dodal, že když se Turecko k vojenské operaci proti Iráku nepřipojí, přijde o náhradu škod.

Zda a kdy vláda parlamentu znova navrhne projednávání usnesení, které by přítomnost Američanů umožnilo, není zatím jasné.

Reklama

Související témata:

Související články

NATO Turecku pomůže

Členské státy Severoatlantické aliance se v neděli krátce před půlnocí dohodly na preventivní vojenské pomoci Turecku. Po celodenním těžkém jednání to oznámil...

NATO na ochranu Turecka vyšle letouny AWACS

NATO ve středu schválilo vojenskou pomoc na ochranu Turecka pro případ války s Irákem. Budou ji tvořit letouny AWACS, rakety Patriot a protichemické jednotky....

Výběr článků

Načítám