Hlavní obsah

NATO raketu sledovalo, vědělo o ní i Polsko

NATO sledovalo raketu, která v úterý dopadla v Polsku, uvedla americká CNN s odkazem na armádního představitele Severoatlantické aliance (NATO). Zdroj stanice ale neupřesnil, kdo raketu odpálil a odkud. Podle posledních informací na Polsko dopadla raketa ruské výroby vypálená z Ukrajiny proti ruské raketě.

Foto: Stowarzyszenie Moje Nowosiolki, Reuters

Záběr exploze ruské střely, která měla zasáhnout Polsko

Článek

„Informace o radarových stopách (rakety) byly poskytnuty NATO a Polsku,“ řekl CNN armádní představitel NATO. Letouny NATO už od začátku ruské invaze na Ukrajinu v únoru sledovaly vzdušný prostor v okolí Ukrajiny.

Nejmenovaný zdroj z NATO neupřesnil, která strana raketu vypálila a odkud. Americký prezident Joe Biden uvedl, že vzhledem k trajektorii není pravděpodobné, že by byla odpálena z Ruska.

Ukrajinský prezident Zelenskyj přitom večer ujistil polského prezidenta Dudu, že nešlo o ukrajinskou raketu.

Polský prezident Andrzej Duda dříve podle agentury Reuters informoval, že nemá definitivní důkazy o tom, kdo raketu, jež na východě země zabila dvě osoby, vypálil. Polské ministerstvo zahraničí v úterý večer uvedlo, že raketa byla ruské výroby. Rakety ruské výroby ale používají obě strany konfliktu.

Je to provokace Polska, odmítá Rusko zprávu o dopadu raket

Evropa

Rusko odpovědnost za dopad rakety na polské území odmítlo a obvinilo Polsko z provokace. „Prohlášení polských médií a představitelů o údajném pádu ‚ruských‘ raket v oblasti osady Przewodówa je záměrnou provokací za účelem eskalace situace. Nebyly provedeny žádné údery na cíle poblíž ukrajinsko-polské státní hranice ruskými prostředky ničení,“ prohlásilo ruské ministerstvo obrany podle ruské státní agentury TASS.

V reakci na dopad rakety do Polska uspořádají představitelé zemí G7 mimořádný summit. Český premiér Petr Fiala uvedl, že se situaci bude věnovat české předsednictví v Radě EU. Ve středu také budou jednat velvyslanci NATO na mimořádné schůzce, dříve to potvrdila tisková mluvčí Aliance Oana Lungescuová.

ON-LINE: Raketu, která zasáhla Polsko, zřejmě odpálili Ukrajinci, zní z USA

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám