Hlavní obsah

Hlavním městem Izraele je Jeruzalém, chystá se prohlásit Trump

– Washington

Americký prezident Donald Trump dnes v 19:00 SEČ oznámí, že uznává Jeruzalém za hlavní město Izraele. Novinářům ve Washingtonu to sdělily zdroje z Bílého domu. Oznámení bude prezentováno jako „historická a soudobá realita“, nikoli jako politický akt.

Foto: Eliana Aponte, Reuters

Chrámová hora v Jeruzalémě je posvátným místem judaismu i muslimů. Význam má také pro křesťany.

Článek

Přemístění velvyslanectví USA z Tel Avivu do Jeruzaléma, o němž se rovněž spekulovalo, se bezprostředně neuskuteční, uvedly zdroje. Přesun, o němž bylo rozhodnuto už v roce 1995, američtí prezidenti od té doby pravidelně v půlročních intervalech odkládají. To se má stát i tentokrát. Před takovým krokem Trumpa v úterním telefonátu varoval i předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás, který upozornil, že by to mělo dalekosáhlé následky.

Trump údajně pověří ministerstvo zahraničí, aby proces přesunu ambasády formálně zahájilo. Tento proces nemá jasný harmonogram a může trvat řadu let. Rozhodnuto není ani o místě, kde by v Jeruzalémě objekt velvyslanectví měl stát.

Rozhodnutí uznat Jeruzalém za izraelské hlavní město je odrazem skutečnosti, že jde o historické středisko židovské víry a sídlo izraelských vládních úřadů, uvedly zdroje z Bílého domu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Mapa Izraele

Trump si je vědom, že stanovení definitivních hranic vymezujících izraelskou svrchovanost bude předmětem budoucích jednání. USA podporují řešení ve formě vzniku dvou států, izraelského a palestinského, pokud s ním budou obě strany souhlasit.

Podle Bílého domu americká vláda realizovala „rozsáhlý bezpečnostní plán“ na ochranu amerických občanů a majetku USA na Blízkém východě.

Reklama

Výběr článků

Načítám