Hlavní obsah

Trump se po školním masakru v Texasu smutkem nezdržoval, ihned zaútočil na Bidena

Na výročním sjezdu Národní asociace držitelů střelných zbraní (NRA), mimořádně vlivné lobby, v texaském Houstonu se bývalý prezident Donald Trump (75) příliš nezdržoval smutkem nad oběťmi školního masakru v Uvalde vzdáleném čtyři hodiny jízdy autem.

Foto: Foto Reuters – Shannon Stapleton

Bývalý prezident Donald Trump na sjezdu Národní asociace držitelů střelných zbraní v Houstonu.

Článek

Salvador Ramos (18) v úterý zabil 19 dětí a dva učitele na tamní základní škole. Trump požádal o minutu ticha. Pak přečetl jména obětí. Podle exprezidenta šlo o barbarské a kruté zvěrstvo, čin šílence.

Poté okamžitě zaútočil na svého nástupce v Bílém domě. „Když Joe Biden obviňoval zbraňovou lobby, mluvil o Američanech, jako jste vy,“ řekl Trump, sám člen NRA, jásajícímu davu v houstonském kongresovém centru.

Otec žačky při střelbě pomohl z texaské školy vyvést desítky dětí a učitelů

Amerika

O přísnějších zákonech se nezmínil. Místo toho vyzval, aby se školy oplotily, vybavily detektory kovů a střežili je policisté, aby do nich nikdo nemohl vstoupit bez povolení.

„Máme na Ukrajinu, máme i na školy“

Přitom nejde o peníze: „Když mohly USA poslat na Ukrajinu 40 miliard dolarů, měly by být také schopny udělat vše pro to, aby jejich děti byly doma v bezpečí,“ požadoval Trump za jásotu publika.

„Dav však zřejmě nebyl tak velký, jak se očekávalo. Hala se zaplnila nanejvýš do poloviny,“ poznamenala televize ABC.

Když Joe Biden obviňoval zbraňovou lobby, mluvil o Američanech, jako jste vy
Donald Trump

NRA však nechtěla zrušit své výroční zasedání, první po pandemii. Řečníci ale raději nepřišli. Republikánský guvernér Gregg Abbott (64), který chce být na podzim znovu zvolen, poslal pouze videoposelství. „V Americe už platí tisíce zákonů, které omezují vlastnictví a používání zbraní. Zákony, které nezabránily šílencům páchat zlé činy na nevinných lidech v mírumilovných komunitách.“

„USA nepotřebují více zákonů, ale více zbraní. Proti zlým lidem se zbraněmi mohou pomoci jen dobří lidé se zbraněmi,“ řekl při zahájení konference Wayne LaPierre (72), prezident NRA. „Každý rok více než milion Američanů, kteří dodržují zákony, použije svou zbraň k záchraně svého života a života svých blízkých,“ dodal.

Vtrhněte konečně dovnitř. Z „hrdinského zásahu“ při masakru v texaské škole se stává zpackaná akce

Zahraniční

„Republikáni nikdy nevidí problém v držení zbraní, ale vždy v něčem jiném. Duševní nemoci, videohry, neúplné rodiny, nechození do kostela. To vše zaznělo na konferenci NRA,“ poznamenal list The Boston Globe.

Odpůrci nemlčeli

Příznivci zbraňové lobby už dokonce řeší, že škola v Uvalde měla špatné dveře, a proto se do ní policisté nemohli dostat, a že by asi bylo nejlepší, kdyby děti učili rodiče doma.

Před kongresovým centrem demonstrovaly stovky odpůrců. Demokrat Beto O’Rourke (49), který se chce stát guvernérem Texasu, vyzval NRA, aby se připojila k hnutí za přísnější zákony o zbraních: „Ti, kteří se stanou oběťmi dalšího masakru, pokud nebudeme jednat, na nás spoléhají. Prosím, připojte se k nám, jinak zůstanete pozadu,“ řekl demokrat.

První školní masakr v Evropě: V roce 1983 střílel na německé děti i učitele Čech

Domácí

Ozval se i Robert Reich (75), někdejší ministr práce ve vládě demokrata Billa Clintona (75). „Když vám někdo řekne, že násilí páchané střelnými zbraněmi nelze nijak zastavit, připomeňte mu, že: 1. Zákony o zbraních v jiných zemích mohou masové střelbě zabránit. 2. Více zbraní neznamená větší bezpečnost. 3. Drtivá většina Američanů si přeje reformu. 4. NRA si přeje reformu. 4. NRA si koupila republikány (a dokonce i některé demokraty),“ tweetoval.

Přežila i bankrot 

NRA vznikla v roce 1871 v New Yorku.
Tvrdí, že má přibližně pět milionů členů.
Označuje se za nejstarší a největší organizaci na ochranu občanských práv v USA.
V lednu 2021 ohlásila v New Yorku bankrot a přesun sídla do Texasu, kde má 400 tisíc členů.
Po finančních problémech a vnitřních sporech se její vliv v posledních letech zmenšil.

Anketa

Co by podle vás pomohlo snížit počet obětí masových střeleb v USA?
Omezení dostupnosti střelných zbraní
80,6 %
Ještě více zbraní mezi lidmi
19,4 %
Celkem hlasovalo 2762 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám