Hlavní obsah

Trump mluvil s Putinem o omezení zbraní, které by se týkalo i Číny

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americký prezident Donald Trump ve čtvrtek hovořil s ruským prezidentem Vladimirem Putinem o společné odzbrojovací dohodě, jejíž součástí by byla i Čína. Tématem telefonátu byl i koronavirus.

Foto: Joshua Roberts, Reuters

Americký prezident Donald Trump

Článek

„Prezident Trump znovu ubezpečil, že Spojené státy jsou zavázány dosáhnout efektivní kontroly zbraní, která by nezahrnovala jen Rusko, ale taky Čínu. Těší se na budoucí jednání, jak se vyhnout drahým závodům ve zbrojení,“ uvedl Bílý dům v prohlášení citovaném agenturou Reuters.

Loni Spojené státy odstoupily od Dohody o likvidací raket středního doletu mezi 500 a 5500 km (INF) kvůli tomu, že Rusko prý vyvíjí raketu, které její limity porušuje. Hned poté od ní ustoupilo i Rusko. [celá zpráva]

USA od té doby otestovaly několik raket, které byly v rozporu s INF. [celá zpráva]

USA poprvé otestovaly raketu, kterou zakazovala nedávno vypovězená smlouva s Ruskem

Zahraniční

Trump o plánu zapojit Čínu do jednání mluvil už loni v srpnu. [celá zpráva]

Čína ovšem zatím neměla zájem zapojit se do takovéto dohody. Původně nebyla do INF zahrnuta, protože v době jejího vzniku tento typ zbraní neměla ve výzbroji. Je však možné, že za ekonomické deprese vyvolané pandemií koronaviru budou mít tato jednání větší šanci na úspěch.

Smlouvu INF podepsali v prosinci 1987 americký prezident Ronald Reagan a ruský vůdce Michail Gorbačov. V platnost vstoupila o rok později. Poté, co v únoru odstoupily od smlouvy Spojené státy i Rusko, INF vypršela 2. srpna.

Rusko a USA potvrdily konec smlouvy o likvidaci raket krátkého a středního doletu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám