Hlavní obsah

Nová raketová dohoda bude zahrnovat Rusko a Čínu, tvrdí Trump

Washington

Americký prezident Donald Trump prohlásil, že případná nová dohoda o jaderných raketách by měla zahrnovat Rusko a Čínu. Šéf Bílého domu se tak vyjádřil poté, co Spojené státy v pátek formálně opustily smlouvu o likvidaci raket středního a krátkého doletu (INF), kterou uzavřely s Ruskem v roce 1987 a která výrazně omezovala jaderné arzenály obou zemí. Washington vinil Moskvu, že dohodu porušuje.

Foto: Yuri Gripas, Reuters

Prezident Donald Trump

Článek

Dohoda INF signatářům zakazovala výrobu, zkoušky a rozmisťování pozemních raket a střel s plochou dráhou letu s doletem od 500 do 5500 kilometrů; omezení se týkalo rovněž odpalovacích zařízení. USA její vypovězení s půlroční lhůtou oznámily letos v únoru. V létě dekret o odstoupení od smlouvy podepsal i ruský prezident Vladimir Putin.

Na otázku novinářů, jak chce nyní předejít závodům v jaderném zbrojení, Trump v pátek odpověděl, že jeho vláda již s ruskými představiteli hovořila o možnosti nové smlouvy. „V jistém okamžiku bychom museli zapojit také Čínu,” dodal americký prezident.

Šéf Bílého domu vyjádřil přesvědčení, že se novou smlouvu podaří uzavřít. Podle Trumpa by to byla „pro svět skvělá věc”.

„Čína byla tou myšlenkou velmi nadšená a Rusko také. Takže si myslím, že smlouvu mít budeme,” konstatoval Trump.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám