Hlavní obsah

Trump má účet na Twitteru zpátky

• Aktualizováno

Uživatelé Twitteru se v anketě nového majitele internetové platformy Elona Muska těsnou většinou vyslovili pro obnovení twitterového účtu bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Musk vzápětí po ukončení hlasování oznámil, že účet exprezidenta bude obnoven.

Foto: ČTK/AP

Bývalý prezident Donald Trump při oznámení své nové kandidatury na úřad hlavy USA

Článek

Do jednodenního hlasování, které inicioval prostřednictvím svého účtu na Twitteru samotný Musk, se zapojilo 15 085 458 uživatelů a ve prospěch obnovení Trumpova účtu se vyslovilo 51,8 procenta z nich. „Lid promluvil. Trump bude vrácen zpět,“ napsal Musk. Následně oznámil, že Trumpův účet bude obnoven, což se i o něco později stalo.

Exprezident však komunikační platformu už asi využívat nebude. „Nevidím pro to žádný důvod,“ řekl Trump prostřednictvím videa na schůzi lobbistické skupiny Republikánská židovská koalice (RJC), když byl dotázán, zda se na Twitter vrátí.

88 milionů sledujících

Trump měl původně na Twitteru více než 88 milionů sledujících. Sociální síť proti jeho tweetům dlouho nijak nezasahovala, předloni v květnu však začala k některým jeho výrokům o údajných rizicích korespondenčního hlasování přidávat vysvětlující poznámky a odkazy na nezávislé informace.

Změna nastala předloni v listopadu, kdy Twitter začal řadu Trumpových tvrzení o domnělých volebních podvodech skrývat a přidávat k nim poznámku, že se jedná o zavádějící informace. Po nepokojích způsobených Trumpovými příznivci loni v lednu, při kterých přišlo několik lidí o život, se Twitter nakonec rozhodl účet exprezidenta zcela zablokovat.

Role Twitteru jakožto prostředku přímé komunikace mezi politiky a voliči v posledních letech narůstá po celém světě. Trump od ledna 2017 do konce svého pobytu v Bílém domě na svém účtu sdílel cizí obsah (retweetoval) či napsal vlastní příspěvek (tweetoval) více než 25tisíckrát, v průměru 18krát denně. Trump tento týden oznámil, že bude usilovat o kandidaturu na prezidenta v roce 2024.

Twitter může zkolabovat

Internet a PC

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám