Hlavní obsah

Twitter může zkolabovat

Někteří bývalí softwaroví inženýři sociální platformy Twitter tvrdí, že tato síť může v důsledku odchodu stovek zaměstnanců v brzké době zkolabovat. Firmu hromadně opouštějí pracovníci poté, co jim nový majitel Elon Musk dal ultimátum, že buď se připojí k závazku tvrdě pracovat, nebo mohou jít.

Foto: Patrick Fallon, Reuters

Elon Musk

Článek

Bývalý viceprezident Twitteru Bruce Daisley řekl BBC v reakci na odchod zaměstnanců, že platforma může „zkolabovat už v pondělí“. „Velké množství funkcí je podle všeho podmíněno přítomností inženýrů na místě,“ rozvedl. „Pokud tito inženýři odešli, pak to skutečně ohrožuje udržitelnost produktu,“ dodal.

Z 3000 zaměstnanců může firmu údajně opustit přes tisíc lidí. „Myslím, že až se dnes usadí prach, zůstane tu pravděpodobně méně než 2000 lidí,“ řekl BBC pod podmínkou zachování anonymity jeden z bývalých zaměstnanců Twitteru.

BBC zmiňuje tři potenciální hrozby, které o odchodem lidí souvisejí: kybernetický útok, výpadek serverů a vyhlášení bankrotu. Pro Twitter minulý týden přestala pracovat šéfka kybernetické bezpečnosti Lea Kissnerová. Vzhledem k tomu, že společnost už nemá žádný tým pro komunikaci, není známo, zda ji někdo nahradil. Třebaže zabezpečení sociální sítě je robustní, neobjede se bez pravidelné údržby.

Twitter v reakci na Muskovo ultimátum opouštějí stovky zaměstnanců

Internet a PC

Další riziko představuje vyřazení serverů z provozu, ať už zlovolné, nebo omylem při rutinní údržbě, která není pod řádným dohledem. Možnost bankrotu autor článku zpochybňuje s tím, že si nový šéf Twitteru svou roli užívá.

Musk se ve čtvrtek setkal s některými vrcholnými zaměstnanci, aby se jim pokusil odchod rozmluvit, uvedla agentura Reuters, která se odvolává na své zdroje z Twitteru.

Musk v pátek požádal softwarové inženýry, aby přiletěli a dostavili se do 14:00 místního času (23:00 SEČ) do ústředí firmy v San Francisku. Zaměstnancům nařídil, aby mu e-mailem poslali shrnutí toho, čeho jejich softwarový kód „dosáhl“ za posledních šest měsíců, „spolu s až deseti snímky obrazovky s nejvýznamnějšími řádky kódu“. S těmi, kdo pracují zdaleka nebo se nemohou dostavit kvůli rodinným důvodům, bude hovořit prostřednictvím videohovoru.

Muskův nedomyšlený nápad stál farmaceutickou firmu přes 350 miliard

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám