Hlavní obsah

Tropický víkend zažívá celá jižní i střední Evropa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropický víkend zažívá střední i jižní Evropa. V Itálii a v Chorvatsku meteorologové předpovídají místy až 40 stupňů Celsia, v Maďarsku, v Rumunsku či v Bulharsku nejsou vedra o moc mírnější. Úlevu neposkytují ani tropické noci, kdy rtuť teploměru neklesá pod dvacet stupňů. Části Británie se naopak potýkají se záplavami. Bouřky jsou také v Německu.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Článek

Itálii sužují vedra už dlouho. Nynější počasí, kdy se teploty přes den šplhají ke čtyřiceti a v noci neklesají pod dvacet stupňů, má přitom podle meteorologů trvat ještě několik dnů.

V Chorvatsku je to podobné. Na pobřeží Jaderského moře bylo v sobotu v sedm hodin ráno naměřeno 28 stupňů. V příštích dnech mají teploty stoupat ke 38 stupňům a místy až ke čtyřicítce.

V Maďarsku mají maximální teploty dosahovat 39 stupňů ve stínu. Maďarské dráhy proto cestujícím na nádražích poskytují zdarma minerální vodu a ve zvýšené míře kontrolují koleje. V Rumunsku hlásí meteorologové až 37 stupňů, v Bulharsku až 35 stupňů. Moře v bulharských letoviscích mělo dnes teplotu 27 stupňů.

V Rakousku byla u Neziderského jezera v sobotu zaznamenána rekordní teplota pro červnový den: 37,4 stupně. Druhá nejvyšší červnová teplota zaznamenaná v Rakousku pochází také z dneška: v dolnorakouské obci Bad Deutsch-Altenburg nedaleko hranic se Slovenskem naměřili 37,3 stupně.

Naopak v severní části Anglie, v Severním Irsku a ve Skotsku dnes obyvatele zaměstnával úklid po povodních. Většina domácností již opět měla elektrický proud, některé železniční tratě jsou však po bouřkách, které se strhly ve středu, nadále uzavřeny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám