Hlavní obsah

Tři čtvrtiny pro. V Rusku znali čísla už před koncem referenda

Právo, doh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přestože referendum o rozsáhlých ústavních změnách končí v Rusku až ve středu večer, průběžné výsledky byly známy už o dva dny dříve. Pro balík reforem, který mimo jiné umožňuje Vladimiru Putinovi zůstat prezidentem až do roku 2036, hlasovalo 76 procent voličů, proti bylo 23,6 procenta hlasujících a 0,4 procenta odevzdaly neplatné hlasy, oznámila už v pondělí státní sociologická služba VCIOM.

Foto: Alexander Zemlianichenko, ČTK/AP

V Rusku ve středu končí referendum o ústavních změnách, které mimo jiné umožní prezidentu Vladimiru Putinovi znovu kandidovat na prezidentský post i po vypršení jeho nynějšího mandátu.

Článek

Zveřejnění výsledků takzvaného exit pollu z 800 hlasovacích místností napříč Ruskem uprostřed referenda vyvolalo u mnohých údiv. Podle ústřední volební komise ale o porušení pravidel nejde.

„Zákon to nijak nereguluje, nemáme žádnou páku, jak to zakázat,“ krčila rameny její šéfka Ella Pamiflovová na dotaz portálu Business FM.

Referendum se mělo původně konat už 22. dubna, kvůli koronavirové krizi ho ale odložili.

Putin: Prezidentem můžu být dál, není čas hledat nástupce

Evropa

Zatímco podle Kremlu jsou ústavní reformy potřebné k posílení role parlamentu a zlepšení veřejné správy, kritici v něm vidí způsob, jakým si Putin může udržet prezidentský post až do roku 2036. Sám Putin přitom tuto možnost nevyloučil, podle něj není nyní čas hledat následovníky.

Ústavní změny již schválil parlament a ústavní soud. Referendum je tak poslední cestou k jejich uvedení v platnost.

Reklama

Výběr článků

Načítám