Hlavní obsah

Třetí světová válka je nejen možná, ale i pravděpodobná, hrozí opět Medveděv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Místopředseda bezpečnostní rady Ruské federace a bývalý ruský prezident Dmitrij Medveděv obvinil Západ, že svou politikou vůči Ukrajině žene civilizaci do třetí světové války. Globální vojenský konflikt považuje Medveděv nejen za možný, ale i pravděpodobný. Třetí světovou válkou nevyhrožuje Medveděv poprvé.

Foto: ČTK

Místopředseda bezpečnostní rady Ruské federace Dmitrij Medveděv.

Článek

Ruský politik a blízký spolupracovník šéfa Kremlu Vladimira Putina své představy o dalším světovém vývoji zveřejnil v článku pro list Rosijskaja gazeta. To, co se nyní děje na Ukrajině, podle Medveděva není jen regionální konflikt, ale totální konfrontace mezi „kolektivním Západem“ a zbytkem světa. Nazývá to „tektonickou civilizační trhlinou“.

„Na jedné straně jsou západní země, které nechtějí připustit, že se svět radikálně změnil a že ztratily svou dominanci. Hybridní válka, kterou s námi nyní vedou, je jejich poslední šancí, jak si udržet příznivý status quo, nepřijít o oslabenou moc a o vliv,“ píše Medveděv.

Na druhé straně stojí podle něj Rusko, globální východ a jih. „Jejich populace činí dvě třetiny světového obyvatelstva. Nadále získávají sílu a postupně překonávají ekonomické a politické důsledky koloniální minulosti,“ dodává Medveděv.

„Tato tektonická trhlina se nyní bude už jen rozšiřovat. Boj bude velmi dlouhý,“ píše Medveděv s tím, že Rusové jsou nezkrotní, když jim jde o existenci.

Nynější situace má podle Medveděva jen dvě řešení. Prvním je třetí světová válka, která je „nejen možná, ale i pravděpodobná“, píše Medveděv, jenž byl jako prezident v letech 2008 až 2012 považovaný za naději pro uskutečňování liberálních reforem v Rusku.

Svět je nemocný, jsme na pokraji světové války, láteří Medvěděv

Válka na Ukrajině

Globální konflikt je podle Medveděva „samozřejmě špatný“, protože vítězům není zaručena další prosperita, jako tomu bylo po předchozích světových válkách. „Je nemožné považovat za vítězství svět, ve kterém přišla jaderná zima, miliony měst leží v troskách, kvůli silnému elektromagnetickému impulsu není elektřina a obrovské množství lidí zemřelo na rázovou vlnu, světelné záření a radioaktivní kontaminaci,“ píše Medveděv.

Na vině je podle něj Západ, který – jak dodal – se rozhodl Rusko coby největší jadernou velmoc „skutečně zničit“. Dnešní svět je prý v mnohem horší konfrontaci než během karibské krize z roku 1962. „Jsou to bezpochyby úplní idioti, ale tak to prostě je,“ zdůraznil Medveděv známý z poslední doby velmi ostrými výroky.

Druhým způsobem řešení „tektonické civilizační trhliny“ je podle Medveděva „dlouhé hledání obtížných kompromisů“ s cílem vytvoření „nového světového řádu založeného na vzájemném respektu a rovnováze zájmů všech zemí“. Rusko je podle něj připraveno hledat „rozumné kompromisy“, je ale nutné co nejvíce respektovat jeho zájmy, především to, aby „v zásadě už neexistovalo žádné Anti-Rusko“.

„Shnilý kus sádla“

„Kyjevský nacistický režim musí být zničen. Hodí se jako shnilý kus sádla na smetiště světových dějin. Co ho nahradí, nevíme, stejně jako to, co zbude z Majdanu (náměstí Nezávislosti v Kyjevě),“ píše dále Medveděv. Západ se s tím bude muset smířit, pokud nechce „apokalyptický konec naší nedokonalé civilizace“.

Medvěděv otevřeně vyhrožuje zničením celého lidstva

Evropa

Podle Medveděva by také bylo nutné vypracovat nový dokument podobný Závěrečnému aktu Konference o bezpečnosti a spolupráci v Evropě přijatému v roce 1975 v Helsinkách. Musel by ale být podepsaný jinde než ve finské metropoli.

„Finsko vytvořené kdysi kvůli Leninově bezmyšlenkovitosti je teď pro nás nepřátelskou zemí, která vstoupila do NATO,“ uvedl dále Medveděv. Narážel na fakt, že Finsko bylo kdysi součástí Ruska a koncem roku 1917 vyhlásilo nezávislost, kterou bolševici vedení Vladimírem Iljičem Leninem během měsíce uznali.

K Finsku Medveděv dodává, že by s ním Moskva měla dočasně zcela přerušit diplomatické styky, nebo alespoň snížit jejich úroveň, stejně jako „s jemu podobnými Polskem, pobaltskými zeměmi a samozřejmě Británií“.

Medveděv si podle svých slov není jist, zda bude možné dosáhnout kompromisu, když „zdegenerovaná západní politická třída ve stavu přetrvávající demence“ tlačí svět do třetí světové války. „Nejsem optimista, ale naděje existuje vždy,“ uzavřel Medveděv.

Není to poprvé, kdy Medveděv vyhrožuje třetí světovou válkou. V dubnu letošního roku prohlásil, že vojenský konflikt, který by zahrnoval celý svět, je pravděpodobný, ale ne nevyhnutelný.

„Pokud bude skutečně nastolena otázka existence samotného Ruska, nebude se řešit na ukrajinské frontě, ale společně s otázkou další existence celé lidské civilizace,“ napsal pro list Izvěstija letos v únoru.

Alkoholiky nebereme, usadili Ukrajinci Medvěděva, který chtěl souřadnice zbrojní továrny

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám