Hlavní obsah

Tisk: Izrael nevylučuje útoky na Hamás v Sýrii

Právo, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEL AVIV

Pokud se prokáže, že ozbrojené aktivity palestinského hnutí Hamás jsou řízeny či koordinovány ze Sýrie, Izrael zaútočí na vůdce organizace i v této zemi. Dva dny po zavraždění vůdce Hamásu Abd al-Azíze Rantísího v Gaze to v pondělí s odvoláním na izraelské činitele napsal deník Ha'arec.

Foto: archiv Město Mikulov
Článek

Bezpečností aparát židovského státu připouští, že neexistují důkazy, že by šéfové Hamásu v Damašku vydávali příkazy členům hnutí na okupovaných územích.

Po zavraždění duchovního vůdce hnutí šajcha Ahmada Jásína a nyní i úspěšném atentátu na jeho nástupce Rantísího je ale možné, že Hamás přesune své nervové centrum do Sýrie, a v tom případě by prý měli být Izraelci připraveni udeřit i tam.

Hamás z bezpečnostních důvodů nezveřejnil jméno Rantísího nástupce - spekuluje se o Ismáílu Haníjovi nebo Mahmúdu Zahárovi, kteří rovněž žijí v Gaze. V Damašku se zdržuje Chálid Mišal, jejž se Izrael pokusil zavraždit v roce 1997 v Ammánu.

Mišal už v neděli televizi al-Arabíja řekl, že jeho organizace před izraelskými pohrůžkami likvidovat i další vůdce neustoupí. Objevily se však nepotvrzené údaje, že Zahár vedení Hamásu odmítl, a to právě ve strachu z atentátu, jemuž již loni v září těsně unikl.

Reklama

Související témata:

Související články

Hamás: zlikvidujeme izraelského premiéra

Palestinské radikální Hnutí islámského odporu (Hamás) se bude snažit zabít izraelského premiéra Ariela Šarona. Prohlásil to ve středu politický šéf organizace...

Izrael zabil nového vůdce Hamásu

Necelý měsíc po atentátu na šéfa radikálního palestinského hnutí Hamás šajcha Ahmada Jásína zaútočil Izrael na jeho nástupce Abd al-Azíze Rantísího. Automobil,...

Výběr článků

Načítám