Hlavní obsah

Tady spadne jakási raketa a nikdo neví, co se stalo. Polská opozice tepe nejasnosti kolem nálezu v lese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vojenský objekt, který byl před více než týdnem nalezen v lese 15 kilometrů od polského města Bydhošť, mohl na místě ležet už od prosince. Vyplývá to ze slov polského premiéra Mateusze Morawieckého (PiS) i operačního velitele polských ozbrojených sil generála Tomasze Piotrowského. Další detaily ale chybí, což kritizuje polská opozice.

V polském lese našli raketu s ruskými nápisyVideo: Reuters

 
Článek

Ani po více než týdnu není jasné, jak se vojenský objekt do lesa u Bydhošti dostal a odkud.

Opatrná sdělení polského premiéra a operačního velitele polských ozbrojených sil naznačovala, že by mohlo jít o raketu. Oba totiž spojili nález s loňskou tragickou událostí u obce Przewodów, kde v polovině prosince uplynulého roku zabila dva farmáře raketa vypálená z Ukrajiny, která se ale nakonec ukázala být protivzdušnou obranou. Podle zjištění deníku Gazeta Wyborcza by se však v případě Bydhošti mohlo jednat o střelu CH-55. A právě těmi Rusové útočí na Ukrajinu. Faktem ovšem zůstává, že původ vojenského objektu nalezeného u Bydhošti dosud z oficiálních míst objasněn nebyl.

Vyjádření polských vládních představitelů naznačuje, že se 16. prosince, kdy Ukrajina čelila masivnímu ruskému ostřelování, nad Polskem neocitla jen raketa, která spadla u vesnice Przewodów, ale i další nespecifikovaný objekt, kvůli němuž vystartovaly jak spojenecké, tak polské vojenské letouny.

„Naše letadla F-35 vystartovala, aby sledovala trajektorii toho předmětu, rakety, která se objevila na území Polska,“ uvedl premiér Morawiecki. Akce se ale ukázala být neúspěšná, protože radary předmět později ztratily z dohledu. Dál už ho pak nikdo nehledal. „Vznikly hypotézy, podle nichž by bylo možné spojit nález rakety s jinou událostí,“ řekl k případu Bydhošť generál Piotrowski.

Podle opozice vláda o případu dostatečně nekomunikuje

S reakcí vlády není spokojená opozice. Poslanec Levice Jan Szopiński (Lewica) se kvůli incidentu u Bydhošti chystá interpelovat premiéra Morawieckého i ministra obrany Mariusze Błaszczaka (PiS).

V polském lese našli raketu s ruskými nápisy

Evropa

„Za našimi hranicemi je válka a tady spadne jakási raketa a nikdo neví, co a kdy se stalo. Podle toho, co řekl ministr Zbigniew Ziobro, to může vypadat, že jde pouze o nějaké zbytky z druhé světové války,“ podivuje se Szopiński nad způsobem komunikace, kterou zvolil ministr spravedlnosti Ziobro, jenž jako první vystoupil s informací o tom, že se v lese u města Bydhošť našly zbytky neznámého vojenského objektu.

Szópiński vládu kritizuje za nedostatečnou komunikaci i pomalost. „Mluvil jsem s vojáky, podle nich je identifikace rakety otázkou hodiny,“ říká.

V sobotu 22. dubna si řidič, který jel přes les u vesnice Zamość poblíž Bydhošti, všiml, že tam leží vojenský objekt připomínající raketu. O nálezu informoval policii, jež na místo dorazila v pondělí 24. dubna. Další den se k ní připojila i armáda. Ve středu a ve čtvrtek už les hlídala vojenská policie, střežila okolí lesního porostu včetně příjezdových cest.

V současné době probíhá vyšetřování, které má z pověření premiéra na starosti ministr národní obrany Mariusz Błaszczak. Svědek, který jako první viděl v lese neznámý vojenský objekt, je od výslechu, jejž provedly polské bezpečnostní složky, vázán mlčenlivostí. Pokud by promluvil, hrozí mu trestní stíhání.

Oficiálně polské ministerstvo obrany dodnes nepotvrdilo, jestli šlo o raketu. Omezilo se pouze na konstatování, že situace neohrožuje bezpečnost Polska.

„Měl by plavat v řece Moskvě.“ Rusové hrozili smrtí polskému velvyslanci

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám