Hlavní obsah

„Měl by plavat v řece Moskvě.“ Rusové hrozili smrtí polskému velvyslanci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Smrtí vyhrožoval Krzystofu Krajewskému, polskému ambasadorovi v Rusku, jeden z hostů ve víkendovém vysílání kovaného ruského propagandisty Vladimira Solovjova.

Foto: Profimedia.cz

Polský velvyslanec v Rusku Krzysztof Krajewski

Článek

Podle agentury Unian šlo o bývalého ruského dětského ombudsmana Pavla Astachova, který začal polskému ambasadorovi vyhrožovat při vzpomínce na loňský 9. květen. Tehdy Sergeje Andrejeva, ruského velvyslance ve Varšavě, při pokládání květin na hroby sovětských vojáků na protest proti ruskému vpádu na Ukrajinu polili červenou barvou.

Podle Astachova, který hrozil polskému ambasadorovi likvidací, by Krajewski za to měl „plavat v řece Moskvě“.

„Rusko se odchýlilo od civilizačních standardů natolik, že se tu dnes nikdo nemůže cítit bezpečně,“ reagoval na ruské výhrůžky Marcin Przydacz, vedoucí odboru mezinárodní politiky úřadu prezidenta. „Dnes je život v Moskvě jedna velká hrozba. Nejen pro diplomaty, ale i pro obyčejné Rusy,“ dodal.

Vztahy pod bodem mrazu

Polsko Astachovův výrok odsoudilo a vyzvalo Rusko, aby zajistilo bezpečnost všech diplomatů v souladu s Vídeňskou úmluvou.

Historicky komplikované vztahy Polska a Ruska byly pod bodem mrazu již delší dobu. Po ruském vpádu na Ukrajinu, kdy Polsko přijalo na dva miliony ukrajinských uprchlíků a stalo se jedním z lídrů vojenské pomoci napadené zemi, se ještě zhoršily.

Eskalace napětí nastala například po vyjádření předsedy kontrolního výboru Státní dumy Olega Morozova, který navrhl Polsko zařadit jako další zemi po Ukrajině „na seznam adeptů pro denacifikaci“. Pobouřily ho výroky polských představitelů, především premiéra Mateusze Morawieckého, kteří hovořili o ideologii ruského světa jako o rakovině a upozorňovali, že za svou agresi na Ukrajině bude muset Moskva platit reparace.

Rusko zvýší produkci zbraní, oznámil Šojgu

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám