Hlavní obsah

V polském lese našli raketu s ruskými nápisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

V lese vzdáleném několik kilometrů od Bydhoště na severu Polska byly nalezeny trosky rakety zapíchnuté do země, které na sobě měly nápisy v ruštině. Uvedlo to polské rádio RMF. Na místě zasahuje policie, četnictvo i vojenská prokuratura a vojenští experti, uvedl ministr spravedlnosti Zbigniew Ziobro. Případ řeší gdaňská prokuratura.

V polském lese našli raketu s ruskými nápisyVideo: Reuters

 
Článek

O nálezu jako první informoval deník Fakt. „Zjistili jsme, že je v zemi výrazná díra jako po bombě,“ napsal.

„U obce Zamość asi 15 km od Bydhoště byly nalezeny pozůstatky neidentifikovaného vojenského objektu. Situace neohrožuje bezpečnost obyvatel,“ uvedlo ministerstvo obrany.

Podle RMF se má jednat o střelu vzduch-země dlouhou několik metrů, která byla nalezena v lese v pondělí kolem 15. hodiny. Není jasné, jak dlouho tam ležela. Místo dopadu je od středy uzavřené.

Původně se spekulovalo, že jde o dron, pak ale specialisté dospěli k závěru, že by mohlo jít o střelu vzduch-země. Nemá však hlavici, po které se dál pátrá.

V extrémní chudobě žije 2,5 milionu Poláků

Ekonomika

I když má objekt na sobě ruské nápisy, nemusí to znamenat, že byl nutně vypálen Rusy, řekl rádiu RMF bývalý velitel polské jednotky rychlého nasazení GROM Roman Polko: „Nemusí nutně pocházet z Ruské federace nebo z bojových linií. Je třeba připomenout, že máme MiG-29, které jsou vybaveny raketami.“

Polko zdůraznil, že polská armáda má spoustu postsovětských zbraní, na kterých jsou nápisy v azbuce.

Podle něj mohlo jít i o raketu podvěšenou pod MiG-29 polského letectva a pilot ať už polský, nebo zacvičovaný ukrajinský při nácviku střelby přestřelil polygon. Spekulaci, že by na místo doletěla ruská střela přes východní hranici Polska, považuje za vysoce nepravděpodobnou.

Turistka schytala kritiku za fotku z Osvětimi. S úsměvem pózovala na kolejích před bránou smrti

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám