Hlavní obsah

Syn ruského prominenta rozbil elektronický náramek a utekl Italům. Už je v Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Syn gubernátora Krasnojarského území Alexandra Usse Artěm, který loni v březnu utekl z domácího vězení v italském Miláně, hlásí, že je zpět v Rusku. Italská policie po něm neúspěšně pátrala. Vyšetřování Usse se týká porušení sankcí proti Rusku a Venezuele, na jeho vydání čekaly Spojené státy.

Foto: Profimedia.cz

Artěm Uss

Článek

„Jsem v Rusku! V těchto několika zvláště dramatických dnech byli vedle mě silní a spolehliví lidé. Díky jim,“ citovala čtyřicetiletého Usse agentura Ria Novosti. Uvedl, že utekl před italskou justicí, protože přestal věřit, že je objektivní.

„Italský soud, na jehož nestrannost jsem původně spoléhal, prokázal svou jasnou politickou zaujatost. Bohužel je také připraven ohnout se pod tlakem amerických úřadů,“ tvrdí Artěm Uss. Návrat do vlasti označil v současné mezinárodní situaci, kdy se podle něj „hraje bez pravidel“, za vítězství.

Americká prokuratura obvinila Usse loni v říjnu a následně byl podnikatel zadržen na milánském letišti, odkud se chystal odletět do Turecka. Podle USA se podílel na dovozu vojenských technologií do Ruska, což znamená porušení sankcí. Obviněn byl také za pašování venezuelské ropy a praní špinavých peněz.

Zločiny z Buče jim neodpustíme. Ruské zlo padne, prohlásil Zelenskyj rok po osvobození města

Válka na Ukrajině

Italská justice řešila americkou žádost o Ussovo vydání do USA, loni 21. března ji odsouhlasil i odvolací soud. O dva dny později utekl gubernátorův syn z domácího vězení na předměstí Milána poté, co rozbil elektronický náramek. Jak psala italská média, pomáhala mu skupina šesti až sedmi lidí, do zásahu byla zapojena minimálně čtyři auta.

Artěmův otec Alexander Uss, který je členem proputinovské strany Jednotné Rusko, se sám nad tím, že se jeho synovi podařilo italským úřadům utéct, podivoval. Agentuře TASS krátce po Artěmově zmizení řekl, že dům, ve kterém byl jeho syn držen, byl velmi dobře zabezpečen.

„Byt, ve kterém byl v domácím vězení, byl podle Artěma velmi pečlivě střežen karabiniéry. Byl dokonce několikrát, i  v noci, navštěvován. Proto je pro mě naprosto nepochopitelné, jak odtamtud mohl zmizet,“ citoval ho loni v březnu TASS.

Prigožinova matka si dupla u soudu EU kvůli sankcím a uspěla

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám