Hlavní obsah

Zločiny z Buče jim neodpustíme. Ruské zlo padne, prohlásil Zelenskyj rok po osvobození města

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zločiny spáchané v Buči nikdy Rusům neodpustíme, prohlásil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj k prvnímu výročí stažení ruských jednotek z tohoto města. Na sociálních sítích označil činy ruských vojáků ve městě za „symbol zvěrstev“.

Volodymyr Zelenskyj v Buči připomněl rok od osvobození města od RusůVideo: AP

 
Článek

„Uplynul rok ode dne, kdy byli ruští okupanti vyhnáni z našeho města Buča. Město bylo do té doby světu neznámé. Město, na které svět od té doby nezapomene. Nenecháme je zapomenout. Lidská slušnost je nenechá zapomenout,“ napsal Zelenskyj na Facebooku.

V Buči podle něj za něco málo přes měsíc zahynulo více než 1400 lidí včetně 37 dětí. V hromadných hrobech a mučírnách nalezli přes 175 lidí. „Je to 365 dní, co je (Buča) opět svobodným ukrajinským městem,“ uvedl prezident.

„Určitě vyhrajeme, ruské zlo padne, přímo tady na Ukrajině, a už se nezvedne,“ řekl Zelenskyj. Již dříve napsal na sociálních sítích: „Nikdy jim to neodpustíme. Potrestáme všechny viníky.“

V řadě jako na porážku. Nové důkazy o zabíjení civilistů v Buči

Válka na Ukrajině

Do města nedaleko ukrajinské metropole se dnes vypravili slovenský premiér Eduard Heger a jeho ministr obrany Jaroslav Naď, premiéři Slovinska Robert Golob a Chorvatska Andrej Plenković a moldavská prezidentka Maia Sanduová.

Společně se Zelenským se v Buči zúčastní summitu věnovanému ruské zodpovědnosti za zločiny spáchané na Ukrajině od začátku invaze, napsal list Ukrajinska pravda.

V Buči žilo před ruskou invazí na 37 tisíc lidí. Ruské síly zahájily útok na město loni 27. února. Ukrajinským silám se podařilo Buču osvobodit přesně před rokem s tím, jak se ruští vojáci po neúspěšné ofenzivě na metropoli ze severu stahovali.

Foto: AP

Zelenskyj v Buči připomněl rok od osvobození města od Rusů

Krátce po osvobození se začaly objevovat snímky a videa z Buče, která ukázala těla v pytlích navršená v jámách, bezvládné končetiny trčící z narychlo zasypaných hrobů a mrtvé lidi ležící na ulicích nebo v domech, kde je útočníci zastřelili.

Některé z obětí měly svázané ruce, další nesly stopy po mučení. Obyvatelé města poté popsali hrůzy, které během okupace zažili, včetně mučení, znásilňování a zabíjení.

Rusko vše popírá a fotografie, videa či satelitní snímky dokazující ruské zločiny označilo za podvrhy a provokace.

Zelenskyj: Bachmut nesmí padnout, válka je jako koláč

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám