Hlavní obsah

Prigožinova matka si dupla u soudu EU kvůli sankcím a uspěla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Soud Evropské unie ve středu zrušil sankce, které sedmadvacítka kvůli ruské invazi na Ukrajinu uvalila na matku šéfa žoldnéřské Wagnerovy skupiny Jevgenije Prigožina. Na soudní dvůr v Lucemburku se s žalobou obrátila sama Violetta Prigožinová. A uspěla.

Foto: ČTK

Jevgenij Prigožin

Článek

Smysl sankcí Evropské unie vůči vybraným prominentům ruského režimu je oslabit morálku ruských elit, zkomplikovat jim život a snížit jejich autoritu u ruské veřejnosti.

Vedle stovek státních, regionálních či armádních činitelů či oligarchů napojených na Kreml se na listinách ocitli i někteří jejich příbuzní. Unie jim zmrazila majetek a zakázala cesty na své území.

Precedentní rozhodnutí

Soud nicméně konstatoval, že pouhá rodinná vazba na člověka spoluodpovědného za ruskou agresi vůči sousední zemi k zařazení na sankční seznam nestačí. A v tomto případě bylo pojítko mezi Prigožinovou a jejím synem v době přijetí sankcí „založeno pouze na jejich rodinné vazbě a proto není dostatečným důvodem pro její zařazení“ na sankční seznam, konstatoval soud.

Středeční rozhodnutí unijního soudu může posloužit jako precedent. Se stejnou žalobou by se tak na tribunál v Lucemburku mohli obrátit i další příbuzní sankcionovaných Rusů.

Ruské aerolinky navzdory sankcím pořád létají

Ekonomika

Vlastní několik firem

Prigožinová je podle Rady EU majitelkou několika firem ze skupiny Concord group založenou jejím synem. Proto se podle orgánu reprezentujícího unijní státy podílí na aktivitách souvisejících s omezováním územní celistvosti, suverenity a nezávislosti Ukrajiny.

Podle dnešního rozhodnutí Tribunálu soudního dvora, tedy druhé nejvyšší soudní instance EU, však Rada EU dostatečně nedoložila, že Prigožinová firmy skutečně vlastní.

Sedmadvacítka po loňském zahájení ruské invaze na Ukrajinu přistoupila k několika vlnám sankcí, jednak vůči ruským politickým a byznysovým špičkám a jednak vůči ruskému hospodářství.

USA cílí dalšími sankcemi na ruské ministry, gubernátory i armádu

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám