Hlavní obsah

Žena není majetek, uvedl ve vyhlášce Tálibán

Kábul

Vláda radikálního islamistického hnutí Tálibán v pátek zveřejnila vyhlášku, podle níž ženy v Afghánistánu nemají být považovány za majetek a musí souhlasit se sňatkem. Dekret nicméně pomíjí přístup žen a dívek ke vzdělání nebo možnost pracovat mimo domov, poznamenala agentura Reuters.

Foto: Reuters

Bojovník Tálibánu

Článek

„Žena není majetek, ale ušlechtilá a svobodná lidská bytost; nikdo ji nemůže nikomu dát výměnou za smír... nebo k ukončení nepřátelství,“ konstatuje zveřejněný dekret.

Upřesňuje rovněž pravidla pro manželství či majetek žen – ty by nikdo neměl nutit do sňatků a vdovy by měly mít podíl z majetku zesnulého manžela.

V Afghánistánu jsou ženy poměrně často využívány jako odškodné například v rodinných přích, podotkla agentura DPA. Často bývají také nuceny ke sňatkům, aby se takto umořily dluhy nebo získaly peníze k jejich umoření.

Dekret zároveň vyzval příslušná ministerstva a soudy, aby zajistily zveřejnění vyhlášky a dodržování zmíněných práv. Postoje ve vyhlášce nejsou podle DPA v Afghánistánu zcela nové a jsou také v souladu s pravidly islámu, stejná práva ženám zaručovaly předchozí zákony v zemi. Avšak ani před letošním návratem Tálibánu k moci nebyly plně dodržovány.

Afghánci prodávají dcery, aby měli na jídlo

Svět

Tálibán je od léta, kdy se v Afghánistánu dostal opět k moci, kvůli nedodržování ženských práv pod tlakem mezinárodního společenství, které zmrazilo řadu finančních prostředků pro tuto zemi.

O právu žen na studium dekret nemluví, ale nezakazuje ho

Nařízení zároveň nezmiňuje možnost žen pracovat a studovat, upozornila agentura Reuters. Během své předchozí vlády v letech 1996 až 2001 Tálibán ženám zapověděl práci a dívkám návštěvu škol. Ven mohly jen v burkách a v doprovodu mužského příbuzného.

Střední školy pro dívky v některých provinciích mohly otevřít, podotkl Reuters. Řada žen a ochránců lidských práv však zůstává skeptických. Mezinárodní společenství po nástupu radikálního hnutí zmrazilo miliardy dolarů ve fondech nebo na rozvojovou pomoc, přičemž případnou budoucí spolupráci s Kábulem podmiňuje dodržováním práv žen.

Zemi hrozí hospodářský kolaps a milionům obyčejných Afghánců hlad. Podle OSN je země kvůli nedostatku potravin na pokraji katastrofy.

Reklama

Výběr článků

Načítám