Hlavní obsah

Zeman se v Pekingu sešel s Putinem, probírali sankce i Islámský stát

– Peking • Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v čínském Pekingu sešel se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Hovořili o bezpečnostních a ekonomických otázkách. Putin i přes nynější sankce doufá v pokračující spolupráci mezi ČR a Ruskem.

Foto: Jiří Ovčáček, ředitel Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky

Setkání prezidenta Miloše Zemana s jeho ruským protějškem Vladimirem Putinem v Pekingu

Článek

Putin vyjádřil naději ve zlepšení rusko-české obchodní výměny poznamenané sankcemi. Existující problémy je podle něj třeba řešit „spojeným úsilím, aniž bychom se od sebe vzájemně odvraceli a rozcházeli se", prohlásil ruský prezident. „Plně sdílíme toto vaše stanovisko," řekl podle ČTK Zemanovi.

Miloš Zeman kromě jiného uvedl, že by se Rusko mělo připojit k mezinárodnímu boji proti Islámskému státu. Tento návrh chce přednést i na nadcházejícím Valném shromáždění OSN.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

"Chci na toto téma promluvit, ostatně zmínil se o tom i (ruský ministr zahraničí Sergej) Lavrov. Je třeba schválit jednomyslnou rezoluci Rady bezpečnosti, podobnou té, která byla přijata v reakci na akce pirátů v Somálsku," konstatoval Zeman. Tažení proti islamistům by se podle něj nemělo zaměřit na okupaci území, jak to dělala Amerika, ale na eliminaci citlivých bodů - vůdců a výcvikových táborů.

S ruským prezidentem jednal Zeman v ruštině.

Oba prezidenti se v čínské metropoli sešli po slavnostní vojenské přehlídce k 70. výročí konce druhé světové války v Asii. Na přehlídce byly k vidění i nejmodernější čínské zbraně včetně protilodních střel a balistických raket.

Schůzka Zemana s Putinem – druhá v letošním roce po květnovém setkání v Moskvě – byla předem avizovaná. Podle dřívějšího sdělení Pražského hradu byla plánována na 45 minut.

Český prezident už se v Pekingu sešel také s britským expremiérem Tonym Blairem, bývalým německým kancléřem Gerhardem Schröderem a kambodžským králem Norodem Sihamonim, uvedl na Twitteru jeho mluvčí Jiří Ovčáček.

Také ruský prezident se v Pekingu setká s dalšími státníky, kteří na oslavy přijeli.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám