Hlavní obsah

Zeman se setkal s Putinem a plánuje cestu do Moskvy

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman se v Pekingu sešel s ruským protějškem Vladimirem Putinem. Na schůzce jej doprovázeli kancléř Vratislav Mynář, poradce Martin Nejedlý, ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Rudolf Jindrák a ministr průmyslu Jiří Havlíček. Prezidenti hovořili mimo jiné o Zemanově plánované cestě do Ruska.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Prezident Miloš Zeman (vlevo) se v Pekingu sešel s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

Článek

Putin podle agentury TASS řekl, že chápe setkání s českým prezidentem jako součást přípravy Zemanovy listopadové návštěvy Ruska. Zemanovi poděkoval za rozvoj vztahů.

Návštěva se už podle ruské hlavy státu začala připravovat. „Ministerstva kultury a zahraničních věcí už v Moskvě připravují výstavu (o Pražském hradu), takže věříme, že potěšeni budou také ruští znalci umění a ruská veřejnost,” citovala ruská agentura šéfa Kremlu.

Foto: Karel Čapek, ČTK

Jednání české a ruské delagece

Hlavy států se setkaly v rámci pekingské konference věnované vybudování novodobé Hedvábné stezky spojující Čínu s většinou Asie, Evropy a Afriky. Hovořily spolu rusky.

„Známe váš názor na rusko-české vztahy,” řekl Putin českému prezidentovi podle TASS na začátku setkání. „Do značné míry díky vám se naše vztahy v posledních letech, a to bez ohledu na složitosti, přece jen udržují na vysoké úrovni a rozvíjejí se,” řekl ruský prezident na adresu Zemana.

Obchodní výměna se rozvíjí

K ekonomickým vztahům Putin konstatoval, že „bez ohledu na pokles předchozích let se začátkem letošního roku obchodní obrat zvýšil o 44 procent”. „Je to dobré znamení a dobrý trend, který je třeba zachovat,” dodal Putin.

Zeman růst obchodní výměny přičítá přílivu ruských turistů do ČR. „Souvisí to s postupným zvyšováním příjmů občanů, které se bohužel v důsledku krize snížily, ale teď reálné příjmy ruských občanů začaly stoupat a s tím také turistická aktivita,” řekl Zeman.

„Plně s vámi souhlasím, že se musíme soustředit na rozvoj konkrétních vztahů (mezi Ruskem a ČR),” sdělil český prezident podle TASS. Představil Putinovi nového ministra obchodu a průmyslu Jiřího Havlíčka slovy, že jakožto mladý člověk „nenese vinu na tom, co se stalo v minulosti”. „Po 2,5leté přestávce se bude konat zasedání mezivládní komise a očekáváme, že poskytne nové impulsy naší spolupráce,” řekl Zeman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám