Hlavní obsah

Zbraně složilo 5 000 tálibů, ale to asi nic nezmění, připouští NATO

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Téměř 5 000 bojovníků afghánského radikálního hnutí Tálibán složilo zbraně poté, co afghánská vláda a spojenci spustili program za účelem jejich opětovného začlenění do společnosti. V pondělí to uvedl generál David Hook, který zodpovídá za pomoc NATO afghánským úřadům v rámci tohoto projektu.

Foto: Profimedia.cz

Bojovníci Tálibánu v západní provincii Herát odevzdávají zbraně.

Článek

„Ta čísla pomalu rostou,“ řekl agentuře AFP britský generál v ústředí NATO v Bruselu. Úspěchy byly podle něj zaznamenány zejména na severu a západě Afghánistánu. Hook ale zároveň připustil: „Je to průlom v celonárodní perspektivě? Zřejmě ne“. Odmítl ale poskytnout odhad celkového počtu bojovníků Tálibánu.

Za první polovinu letošního roku složilo dobrovolně zbraně dalších více než 900 lidí, uvedl Hook. Celkem tak již učinilo 4 946 bojovníků Tálibánu a dalších 600 je nyní prověřováno, než do programu vstoupí.

Afghánská vláda program za podpory NATO spustila v říjnu 2010. Mimo jiné nabízí tálibům, kteří skončí s bojem, částku ve výši 360 dolarů (7 500 korun) po dobu tří měsíců, aby jim pomohlo se prvotním zajištěním existence.

NATO plánuje předat odpovědnost za bezpečnostní situaci v Afghánistánu místním silám do konce roku 2014. Tálibán oficiálně odmítá o míru vyjednávat. Přípravné rozhovory jsou ale už dva roky vedeny.

Reklama

Výběr článků

Načítám