Hlavní obsah

Velké čínské firmy budují lidové milice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejméně šestnáct velkých čínských firem včetně velké soukromé mlékárenské společnosti ustavilo své milice, označované jako oddíly Lidových ozbrojených sil, uvedla ve čtvrtek stanice CNN. Plyne to ze zpráv čínských státních médií.

Foto: Profimedia.cz

Nástup čínských rekrutů

Článek

Většinou milice zřídily velké státní podniky, jako jsou Šanghajská městská investiční skupina a mlékárenská společnost Mengniu, ale v prosinci ji ustavila i největší čínská mlékárenská společnost Yili Group, která není státní.

Jak velká její milice je, není jasné, ale tvoří ji muži od 18 do 35 let, i když u specialistů jsou možné i výjimky. Milice spadá pod velení vojenské posádky ve Vnitřním Mongolsku a řízení oblastním výborem komunistické strany.

Podobně jako někdejší Lidové milice v Československu tvoří oddíly Lidových ozbrojených sil zaměstnanci firem, kteří v nich dále pracují. Milice slouží jako zálohy Lidové osvobozenecké armády, ale působí jen na území ČLR. Mají za úkol pomáhat armádě při zvládání přírodních katastrof, ale také zajišťovat pořádek, uvedla CNN.

Čína se propadá do deflační spirály

Ekonomika

Obavy čínského vedení z nepokojů

Podle analytiků budování těchto oddílů ukazuje, že se Peking obává případného rozsáhlého vojenského konfliktu, ve kterém by mohl potřebovat rychle vycvičené zálohy, ale má taky strach z případných sociálních nepokojů souvisejících s otřesy ekonomiky.

„Návrat k podnikovým milicím odráží, že s tím, jak země čelí obtížné budoucnosti kvůli pomalejšímu růstu a rostoucímu geopolitickému soupeření, se prezident Si Ťin-pching zaměřuje na potřebu lépe propojit ekonomický rozvoj s národní bezpečností,“ uvedl Neil Thomas ze Střediska pro analýzu Číny při Asijském společensko-politickém institutu.

„Podnikové milice pod vojenským velením by mohly pomoci komunistické straně efektivněji potlačovat sociální nepokoje, jako jsou stávky zaměstnanců a protesty spotřebitelů,“ dodal se zřejmou narážkou na protesty lidí, již marně čekají na předání zaplaceného bytu, který krachující developer nedokončil.

V Číně jsou prázdné byty pro více než miliardu lidí

Ekonomika

Čína čelí potížím

V Číně praskla realitní bublina, hrozí bankroty a nezaměstnanost mladých lidí dosáhla rekordních hodnot. Loni se konalo na 1794 stávek a demonstrací, což je více než dvojnásobek oproti předloňskému roku, plyne z údajů hongkongské neziskové organizace China Labour Bulletin.

Před rokem se konaly velké protesty v největší továrně na iphony v Čeng-čchou, když Foxconn nesplnil sliby ohledně zvýšení platů a benefitů, jimiž lákal zaměstnance do továrny po covidové pandemii.

Milice kromě velkých podniků ustavují i místní správy nebo univerzity, jsou však mnohem menší než před několika desetiletími.

Čína má velký problém. Tikající demografickou bombu

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám