Hlavní obsah

V Číně jsou prázdné byty pro více než miliardu lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ani 1,4 miliardy obyvatel, což je celková populace nejlidnatějšího státu světa Číny, by nezaplnilo všechny prázdné byty, které se po celé zemi nachází. Na fóru v jihočínském městě Tung-kuan to řekl bývalý zástupce vedoucího čínského statistického úřadu (NBS). Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Xiaoyu Yin, Reuters

Pohled na nedostavěné obytné budovy v čínském městě Tung-kuan

Článek

Na konci srpna činila v Číně celková výměra neprodaných bytů 648 milionů metrů čtverečních. To by odpovídalo zhruba 7,2 milionu bytových jednotek, vypočítala agentura Reuters, která vycházela z průměrné velikosti jednotky 90 metrů čtverečních.

Realitní sektor byl přitom dlouhá léta symbolem výrazného růstu čínské ekonomiky. Podíl tohoto sektoru tvořil až kolem 30 procent hrubého domácího produktu země. Časy, kdy se mohutně stavělo a prodávalo, jsou však pryč a nyní je zájem o koupi nemovitosti v Číně takřka na bodu mrazu.

Propad na čínském nemovitostním trhu započal v roce 2020 a ještě větší spád nabral o rok později, kdy se v existenčních problémech octl realitní gigant China Evergrande Group, který nedokázal dál splácet své dluhové závazky. V současnosti se firma snaží zachránit prostřednictvím restrukturalizace. V problémech jsou ale i další společnosti, jako například Country Garden Holdings.

Akcie obřího čínského developera odepsaly až čtvrtinu hodnoty

Ekonomika

Zmíněný výpočet o neprodaných bytech nezahrnuje četné rezidenční projekty, které už byly prodány, ale ještě nebyly dokončeny kvůli problémům s likviditou developerů. Nezohledňuje ani množství domů zakoupených spekulanty při posledním oživení trhu v roce 2016, které zůstávají prázdné.

„Kolik je teď prázdných domů? Každý expert uvádí velmi odlišné číslo, přičemž ti, kteří jsou hodně extrémní, věří, že současný počet prázdných domů je dostatečný pro tři miliardy lidí. Takový odhad je možná trochu přehnaný, ale 1,4 miliardy lidí je pravděpodobně nemůže zaplnit,“ řekl na fóru 81letý Che Kcheng.

Jeho negativní pohled na základní pilíř čínské ekonomiky ostře kontrastuje s oficiální rétorikou o tom, že čínská ekonomika je „odolná“, podotkla Reuters. „Každou chvíli se objevují nejrůznější komentáře předpovídající kolaps čínské ekonomiky, ale to jediné, co se zhroutilo, je taková rétorika, nikoliv čínská ekonomika,“ prohlásil na nedávné tiskové konferenci mluvčí ministerstva zahraničí.

Čínská ekonomika v problémech. A není jich málo

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám