Hlavní obsah

Čína se propadá do deflační spirály

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čínská ekonomika nadále skomírá, potvrdila nová data tamního statistického úřadu, který ve čtvrtek zveřejnil údaje o spotřebitelských cenách. Ty v lednu meziročně klesly o 0,8 procenta, což je nejhlubší propad od září 2009, tedy za více než 14 let. Zároveň jde už o čtvrtý měsíc v řadě, kdy ceny klesají, což znamená deflaci. Roste tak tlak na vládu, aby přijala opatření na oživení ekonomiky.

Foto: Florence Lo, Reuters

Stánek s jídlem na trhu v Pekingu (ilustrační foto).

Článek

Meziroční pokles v lednu o 0,8 procenta je výraznější než v prosinci, kdy deflace dosáhla „jen“ 0,3 procenta, informovala agentura Reuters. Hlavní podíl na deflaci měl prudký pokles cen potravin (–5,9 %).

„Čína padá do deflační spirály a tempo tohoto pádu se zrychluje. Na první pohled se pokles cen potravin může jevit jako dobrý výsledek, ale opak je pravdou,“ komentoval čísla analytik společnosti Citfin Tomáš Volf.

„Pokud by se tento trend potvrdil i v delším horizontu, dojde k tomu, že výrobci, kteří dostávají za své výrobky stále méně, si budou krátit marže, pak budou krátit úvazky, potom mzdy, následně budou omezovat výrobu a nakonec budou ukončovat provozy. Dlouhodobá deflace tak vede k poklesu ekonomiky a k jednosměrné vstupence zaměstnanců na pracovní úřady,“ vysvětlil Volf.

Deflace v Číně nabírá na síle

Ekonomika

Určitým pozitivem je alespoň statistika meziměsíčního srovnání, kdy ceny v lednu mírně stouply, a to o 0,3 procenta z prosincových 0,1 procenta.

Analytici přesto varují, že celkový deflační impuls může ve druhé největší ekonomice světa zakořenit v chování spotřebitelů. Ostatně index spotřebitelských cen za celý loňský rok vzrostl jen o 0,2 procenta a už dvanáctý rok v řadě tak nedosáhl oficiálního cíle kolem tří procent.

„Deflace/dezinflace se zakořeňuje,“ citovala agentura Reuters Carlose Casanovu, hlavního ekonoma pro Asii v Union Bancaire Privee v Hongkongu. „Pokles svědčí o slabé domácí spotřebě. Myslíme si, že masivní výprodej na akciovém trhu stojí částečně za poklesem sentimentu a s ním spojené spotřeby,“ dodal Casanova.

„Dnešní údaje o indexu spotřebitelských cen ukazují, že Čína čelí přetrvávajícímu deflačnímu tlaku. Čína musí jednat rychle a agresivně, aby se vyhnula riziku zakořenění deflačního očekávání mezi spotřebiteli,“ uvedl Č’-wej Čang, hlavní ekonom společnosti Pinpoint Asset Management.

Centrální banka kvůli přetrvávající deflaci nedávno snížila úrokové sazby, aby podpořila růst ekonomiky. Na západě je přitom trend opačný a ve světle klesající inflace tam nejspíš brzy dojde k postupnému snižování úrokových sazeb.

Čína má velký problém. Tikající demografickou bombu

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám