Hlavní obsah

V Sýrii zemřelo při ostřelování osm dětí. Mrtvých je celkem dvacet

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Nejméně 20 lidí zemřelo při pondělních útocích na severu Sýrie. Nálet na dvě tržiště poblíž Idlibu, ovládaného povstalci a extremisty, zabil nejméně 11 lidí a další desítky zranil, cituje Reuters syrskou civilní obranu. Jiný útok provedlo Turecko ve městě Tall Rifaat ovládané syrskými Kurdy. Při ostřelování zemřelo 9 lidí, včetně osmi školáků, kterým nebylo ani 15 let.

Foto: Profimedia.cz

Členové Bílých přileb pomáhají se záchrannými pracemi na tržišti v Maarat al-Numánu

Článek

V pondělí zaútočilo v Sýrii Turecko. Nejméně devět obětí na životech, včetně osmi dětí mladších 15 let, si vyžádalo ostřelování u školy v severosyrském městě Tall Rifaat v provincii Aleppo, uvedla exilová organizace monitorující dění v Sýrii SOHR. Syrská státní agentura SANA potvrdila počet devíti obětí, dalších deset lidí je podle ní zraněných.

Útok zasáhl oblast, kterou mají pod kontrolou syrští Kurdové. Ostřelování se odehrálo v blízkosti školy, z níž po skončení výuky odcházeli žáci.

Nejméně dvanáct mrtvých způsobil výbuch nálože ukryté v automobilu v Sýrii

Blízký a Střední východ

Ankara 9. října zahájila na severu Sýrie proti milici syrských Kurdů ofenzivu. Příslušníky těchto oddílů považuje za teroristy a v dohodách uzavřených s USA a Ruskem prosadila, aby se syrské kurdské síly stáhly do 30kilometrové vzdálenosti od hranice s Tureckem.

Nálety v Idlibu

Ve stejný den se provincie Idlib stala terčem náletu syrské vlády. „Zasažena byla tržiště v Maarat al-Numánu jižně od Idlibu a v Sarakíbu, který leží východně od Idlibu,“ uvedli zástupci dobrovolnické organizace civilní obrany Bílé přilby k leteckým útokům. Podle SOHR, která sídlí ve Velké Británii, je mrtvých nejméně patnáct.

Na sociálních sítích se objevilo video dvou sourozenců, dívky a chlapce, s poraněním hlavy. Oba při náletu ztratili nejen svého otce, ale také babičku.

Syrský prezident Bašár Asad se v pondělí sešel s ruským velvyslancem Alexandrem Lavrentěvem. Diskutovali spolu o situaci v Idlibu a útocích místních militantních skupin, uvedla na svém Twitteru kancelář syrského prezidenta.

Rusové podporují v Sýrii Asada proti povstalcům a militantům v občanské válce, která začala před osmi lety. Vojenskou intervenci zahájili v roce 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám