Hlavní obsah

V Londýně se jednalo o osudu Libye po pádu Kaddáfího

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

V Londýně se konala v úterý odpoledne jednodenní konference čtyř desítek zemí a mezinárodních organizací o Libyi. Měla upřesnit roli koaličních sil, které vojensky prosazují rezoluci Rady bezpečnosti 1973, a také nastínit další kroky a vývoj v této zemi. Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí podle účastníků ztratil oprávnění vládnout.

Foto: Carl Court, Reuters

Britský ministr zahraničí William Hague (vlevo) se svým francouzským protějškem Alainem Juppém před zahájením konference o Libyi.

Článek

Podle českého ministra zahraničí Karla Schwarzenberga není jasné, kdy v Libyi skončí spojenecké vojenské operace. "Často zaznělo, že plukovník Kaddáfí ztratil svůj mandát, to je naprosto jasné," prohlásil Schwarzenberg. "Někteří už mluví o výboru, který se ustavuje v Benghází, jakožto o partnerovi," dodal.

Účastníci konference se shodli na dalším postupu v Libyi a obhajovali nasazení sil a pokračování v bojových akcích. "Účastníci se znovu utvrdili v tom, že jasnou podmínkou (ukončení operací) je splnění rezoluce Rady bezpečnosti, což zahrnuje okamžité příměří, zastavení všech útoků na civilisty a zajištění humanitární pomoci všem potřebným. Libyjský režim bude souzen podle svých činů, a ne podle slov," uvedl britský ministr zahraničí William Hague, který konferenci hostil.

Konference se podle něj koná ve chvíli, kdy Kaddáfího režim pokračuje v brutálním ostřelování libyjských civilistů v Misurátě, Zindátu a Ridžbánu: "To ukazuje, proč musí úsilí ochránit libyjské civilisty pokračovat."

Přesto, že Hague hovořil o tom, že jde o důležitý den pro budoucnost Libye, k velkému posunu nedošlo. "Rozšířili jsme a prohloubili koalici se zárukou podpory NATO ze strany Švédska." To nabídlo své gripeny. "Domluvili jsme se i na nové Kontaktní skupině pro Libyi," uvedl Hague. Skupina má koordinovat politický postup vůči Libyi.

Svobodná a jednotná Libye

Současně zdůraznil, že Prozatímní přechodná národní rada, která reprezentuje libyjskou opozici, ale konference se neúčastnila, nastínila před zahájením svou vizi: vidí Libyi jako svobodnou, demokratickou a jednotnou.

Konferenci vedou země, které jsou nejaktivnější v libyjském konfliktu a při prosazování bezletových zón, tedy Francie, Británie a USA. Libyjští povstalci nejsou na konferenci zastoupeni, ale sešli se s nimi ministři zahraničí USA a Británie Hillary Clintonová a William Hague. Českou republiku na konferenci pořádané na úrovni ministrů zahraničí zastupuje Karel Schwarzenberg.

Na konferenci byli přítomni také generální tajemník OSN Pan Ki-mun, generální tajemník Organizace islámské konference Akmeleddin Ihsanoglu a šéf NATO Anders Fogh Rasmussen. Konference se účastnili i představitelé Kataru, Jordánska, Maroka, Libanonu, Tuniska a Spojených arabských emirátů. Organizátoři doufali, že by účast těchto arabských zemí mohla posílit podporu vojenských akcí v Libyi.

Složitá pozice koalice

Situace koalice je ovšem komplikovaná, připomíná server Christian Science Monitor. Západní země podílející se na útocích odmítly obvinění Kaddáfího, že jim jde o změnu režimu, tvrdí, že chrání jen civilisty, ale v oblastech, které vyčistily od Kaddáfího vojsk, postoupily rebelům. Ti je berou jako své spojence, kteří jim klestí cestu. [celá zpráva]

Britský ministr obrany Liam Fox ale jednou uvedl, že Kaddáfí je oprávněný terč a operace skončí až jeho odchodem. [celá zpráva]

Foto: Youssef Boudlal , Reuters

Libyjští povstalci se modlí v Rás Lanúfu.

Britský ministr zahraničí William Hague před konferencí otevřeně řekl, že jedním z cílů schůzky je začít plánovat budoucnost pokaddáfiovské Libye. Hague bruslil na tenkém ledě, podle něj sice skutečně není snahou změna režimu, ale vyjádřil naději, že Kaddáfí odstoupí. "Chceme, aby odešel, aby se vzdal moci," řekl William Hague.

K demisi vyzval libyjského vůdce i katarský premiér Šejk Hamad Džasím Tháni: "Vyzýváme Kaddáfího a jeho lidi, aby odešli, jak nejrychleji to jen půjde. Myslím si, že je to jediné řešení."

Kaddáfí vyzval mezinárodní koalici, aby se nevměšovala do záležitostí země.

Spojené státy uvedly, že nevylučují poskytnutí zbraní libyjským rebelům. To by ale bylo porušením embarga na dodávky zbraní, které také odsouhlasila RB OSN.

Co s Kaddáfím?

Do Libye by opět měl zamířit zvláštní vyslanec OSN, bývalý jordánský ministr zahraničních věcí Abdalláh Chatíb. Měl by vyjednat možný odchod Kaddáfího. Odmítá ale možnost, že by plukovník mohl uniknout stíhání pro možné zločiny proti lidskosti.

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Podle Schwarzenberga se ale nemluvilo o tom, že by Kaddáfí mohl dostat možnost odejít do exilu. "Otázka je, co by mu kdo nabídl. Někdo musí přijít s nabídkou. Těžko může někdo navrhnout, aby se Kaddáfí odebral do zaslouženého důchodu v Tramtárii, když tramtárská vláda s tím ještě nesouhlasí," uvedl.

Představy libyjské opozice

Zástupci libyjské opozice sdružení v Dočasné přechodné národní radě (ITNC) před konferencí vydali prohlášení, ve kterém slibují v případě svého vítězství uspořádání "svobodných a spravedlivých voleb". Slibují vybudovat "svobodnou a demokratickou společnost", v níž bude platit "intelektuální a politický pluralismus", budou moci vznikat politické strany a bude platit svoboda projevu.

Clintonová a Hague se dopoledne v Londýně před konferencí sešli s emisarem ITNC Mahmúdem Džibrílem. Hague po schůzce uvedl, že ITNC je "důležitým a legitimním partnerem".

V britských médiích se objevily pochyby, zda útoky libyjských povstalců neohrožují také civilisty. "Neviděl jsem žádný důkaz o tom, že by opozice v Libyi útočila na civilisty. Podle toho, co jsme viděli, tak ji obyvatelé měst, které ovládla, vítají," řekl Hague. Zatím ovšem rebelové neovládli města, kde převažují příznivci Kaddáfího.

Reklama

Výběr článků

Načítám