Hlavní obsah

V libyjské poušti vypuklo pátrání, hledají se Kaddáfího miliardy

New York/Tripolis

Libyjci i cizinci pátrají po pokladu Muammara Kaddáfího, který je ukryt v poušti. Má jít o peníze a zlato, které schoval, když uprchl z Tripolisu. Informovala o tom agentura RIA Novosti s odvoláním na alžírské noviny Al-Chabar.

Foto: Reuters

Muammar Kaddáfí

Článek

Podle listu se odhaduje, že Kaddáfího stoupenci ukryli v poušti až čtyři tuny zlata a 200 až 500 miliónů dolarů (až 9,7 miliardy korun) v hotovosti.

V sousedním Nigeru byli zadrženi při přechodu hranice dva Libyjci, kteří podle svých slov pracují pro americkou firmu pátrající po Kaddáfího pokladu. Dvojice měla za úkol najít vysoce postaveného bývalého velitele z Kaddáfího okolí, který by měl přesně znát místo, kde se zlato a peníze nacházejí.

Podle alžírského listu pátrají v poušti také francouzské tajné služby pomocí zvláštních letadel. Zprávy o zlatém pokladu lákají také řadu dobrodruhů z arabských a západních států.

Rusko chce vyšetřit oběti náletů na Libyi

Moskva vyzvala NATO, aby vyšetřilo úmrtí civilistů v souvislosti s aliančním bombardováním v Libyi. Rusko, které v tomto měsíci Radě předsedá, hodlá diskutovat o tématu civilních obětí ve čtvrtek.

Jak podle agentury AP v pondělí prohlásil ruský velvyslanec při OSN Vitalij Čurkin, tvrzení aliance, že její bombardování nemělo za následek smrt civilistů, není pravdivé.

Podle Čurkina je tvrzení, že NATO nezpůsobilo žádné oběti na životech, nedůvěryhodné a také nepravdivé. Považuje to za kruté a cynické vůči lidem, kteří přišli o dům, jejich příbuzní byli zabiti a trpí stigmatizací, neboť je sousedé podezřívají, že byli stoupenci Kaddáfího, když byly jejich domy bombardovány.

Čurkin požádal NATO, aby připravilo konečnou zprávu pro Radu bezpečnosti OSN o své činnosti v Libyi. Aliance podle něj dodala pouze část zprávy, spíše povrchního charakteru. Ruský velvyslanec vyjádřil naději, že OSN bude schopná pečlivě vyšetřit civilní oběti bombardování NATO, pokud to sama aliance neučiní.

Vyšetřování chce i HRW

Vyšetření obětí náletů požaduje newyorská organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch (HRW). Ta vyzvala NATO, aby vyšetřilo okolnosti úmrtí všech civilních obětí, které zahynuly při náletech na Libyi. Podle HRW jde nejméně o 50 lidí. Nová libyjská vláda na vyšetření netrvá.

Sedmiměsíční letecká kampaň v Libyi výrazně přispěla k postupu povstalců a jejich snaze o svržení diktátora Muammara Kaddáfího. Aliance hodnotí kampaň jako úspěšnou. Rusko, Čína a Africká unie ale tvrdí, že NATO v Libyi zneužilo mandát daný rezolucí Rady bezpečnosti OSN o bezletové zóně a ochraně libyjského obyvatelstva k nastolení změny režimu.

Reklama

Výběr článků

Načítám