Hlavní obsah

V Japonsku se narodil následník trůnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TOKIO

Japonské princezně Kiko se ve středu ráno narodil syn. Císařská rodina se tak dočkala mužského potomka. Očekávaný potomek mužského pohlaví přišel na svět císařským řezem, protože u devětatřicetileté matky, která má už dvě dcery, byly v závěru těhotenství diagnostikovány problémy.

Článek

"Princezna Kiko porodila dnes v 8:27 hodin (1:27 SELČ). Císařský princ přišel na svět bez problémů. Váží 2,558 kilogramu, měří 48,8 centimetru. Matce i princi se daří dobře," uvádí se v komuniké císařského paláce.

Pro císařský řez se lékaři rozhodli, neboť část placenty sestoupila v děloze příliš nízko a porod normální cestou by mohl být rizikový. Porod byl předčasný. Princezna ležela v nemocnici od 16. srpna.

"Jsem velmi šťastný, že se narodil princ," uvedl šéf kabinetu Šinzo Abe, který by mohl být příštím premiérem. "Cítil jsem se velmi šťastný, když jsem dostal zprávu , že oba - princezna i princ - jsou v pořádku. Byl to osvěžující pocit, který mi připomněl jasnou podzimní oblohu."

Narození prince řeší velký problém. V Japonsku nesmí být následníkem trůnu žena. Naposled přišel na svět mužský potomek  v císařské rodině před více než čtyřiceti lety a v Japonsku se již vážně debatovalo o změně nástupnických zákonů.

Princezna Kiko je manželkou Akišina, mladšího syna císaře Akihita. Prvorozený korunní princ Naruhito má z manželství s princeznou Masako jen dceru.

Narozený chlapec je třetí v pořadí nároku na trůn, po svém strýci, korunním princi Naruhitovi a po svém otci princi Akišinovi. Je celkem velká pravděpodobnost, že na trůn nastoupí.

Reklama

Související témata:

Související články

Japonská princezna Kiko čeká třetí dítě

Po letech, kterým dominovaly zprávy o nevalném zdravotním stavu korunní princezny Masako, má konečně japonská královská rodina důvod k pořádným oslavám....

Výběr článků

Načítám