Hlavní obsah

V čínské vesnici spadl kus nosné rakety, zasahovala armáda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Hustý sloup oranžového dýmu, trosky obrovského kovového objektu, zmatení vesničané a armáda zajišťující místo incidentu. Dramatické záběry ukazují situaci po nárazu předmětu, který se zřítil poblíž vesnice u čínského chrámu Tchaj-c', napsal britský deník The Sun a další britská média, která video ve středu zveřejnila. Podle všeho jde o část nosné rakety.

Na čínskou vesnici spadl masivní kus satelituVideo: Newsflare, AP

 
Článek

Čínské úřady tvrdí, že jde o družici, to ale vyvolalo pochybnosti u velkého množství čtenářů – ti poukazují na to, že lesklý objekt nenese známky průletu atmosférou a na místě není po dopadu nijak hluboký kráter. Je tak možné, že předmět padal z atmosféry a nikoliv z oběžné dráhy.

Podle všeho jde však o část nosné rakety Čchang Čeng 2 (Dlouhý Pochod 2) - zkráceně CZ2C, která vynesla na oběžnou dráhu družici, jež má sloužit pro monitoring živelných pohrom.

Objekt se z nebes zřítil ve středu okolo 6:50 tamního času, svědci vypověděli, že pád provázel hrozivý hluk a okna jejich domů se třásla, napsal britský web s tím, že úřady tamní obyvatele před možným pádem trosek v oblasti předem varovaly.

Děsivě vypadající incident se obešel bez obětí, ani trosky na zemi nezpůsobily žádné významné škody a místo nehody bylo zabezpečeno expertním týmem, napsal s odvoláním na čínské úřady server. Dodal přitom, že trosky budou pravděpodobně z místa dopadu odvezeny na základnu, odkud byl satelit vypuštěn.

Britská média v této souvislosti připomínají nedávný pád vysloužilého obřího satelitu Aeolus. Evropská kosmická agentura (ESA) jej koncem července za pomoci unikátního manévru navedla do Atlantského oceánu. Sonda určená pro monitorování počasí z oběžné dráhy nebyla uzpůsobena k návratu na Zemi, ESA ale využila zbytky paliva, aby jej nasměrovala na bezpečné místo.

Pád družice Aeolus , který řídila vesmírná agentura ESA

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám