Hlavní obsah

Útok Tálibánu na letiště v Kandaháru si vyžádal na padesát obětí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kandahár
Aktualizováno

Na 46 stoupl počet obětí útoku Tálibánu na letiště v Kandaháru. Vzbouřenci na areál letiště, kde je společné velitelství sil Severoatlantické aliance a afghánské armády, zaútočili v úterý večer. Tvrdé boje pokračovaly i ve středu a postupně rostl počet mrtvých. Několik lidí bylo drženo jako rukojmí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Tálibán zaútočil na letiště v Kandaháru Video: Reuters

 
Článek

Podle afghánského ministerstva obrany si útok Tálibánu vyžádal životy 37 civilistů a příslušníků afghánských bezpečnostních složek. Zabito bylo i devět útočících vzbouřenců. Podle ministerstva bylo zraněno 35 lidí. Mluvčí mise NATO potvrdil, že mezi oběťmi není žádný alianční voják.

Lékař ve vojenské nemocnici potvrdil BBC, že do ní bylo převezeno 41 těl včetně čtyř obětí z řad armády.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Neupřesněné množství lidí drží tálibové jako rukojmí. Jsou mezi nimi ženy i malé děti. To brzdí zásah. „Operace postupuje velmi pomalu, protože bojovníci Tálibánu vzali do zajetí šest osob, včetně dvou žen a dvou dětí. Musíme jednat opatrně," prohlásil armádní velitel Daúd Šáh Vafadar. Podle dalšího velitele někteří mluvili jazykem urdu, takže by mohlo jít o Pákistánce.

Podle agentury Reuters útočilo čtrnáct vzbouřenců. Mluvčí Tálibánu v úterý sdělil, že skupina lidí „hledajících mučednickou smrt” pronikla do areálu letiště a podnikla „bouřlivé útoky na cizí sloužící a zaprodance”. Neověřená zpráva Tálibánu uvedla, že útočníci zabili osmdesát vojáků. Pak oznámil, že jich mělo být 150, uvedl list The Australian. Hnutí ale často své úspěchy výrazně nadsazuje.

Mluvčí guvernéra provincie Samim Chopalwak řekl AFP, že se útočníci dostali na letiště, když se jim podařilo proniknout branou na jihu areálu. Podle něj se na letiště dostalo několik vzbouřenců.

Na letišti byli v době útoku i cestující čekající na linkový let do Indie.

Počet násilných útoků v Afghánistánu vrostl od konce loňského roku, kdy ze země odešly všechny zahraniční bojové jednotky.

Reklama

Výběr článků

Načítám