Hlavní obsah

Vláda pomůže afghánským tlumočníkům

Jan Menšík, Novinky, ČTK, Jan Menšík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vláda v pátek schválila materiál týkající se pomoci afghánským tlumočníkům, kteří v uplynulých dvaceti letech pomáhali v zemi české armádě. Dostat by se jim mělo finanční pomoci, případně potřebného azylu.

Vláda pomůže afghánským tlumočníkůmVideo: Novinky

 
Článek

O schválení v pátek informovalo ministerstvo obrany, které materiál připravilo. Věcí se měla vláda zabývat už na své pondělní schůzi, na program se však nedostala.

Afghánským tlumočníkům hrozí po odchodu amerických a aliančních vojsk v případě ovládnutí země Tálibánem reálné nebezpečí.

Respirátory zůstávají. Ministerstvo stihlo opravit opatření

Domácí

„Jsme si vědomi, kdo našim vojákům v Afghánistánu pomáhal a v tom kontextu jsme schválili materiál, který podpoří a odmění nějak lidi, kteří nám pomáhali. Co se týče azylu, tam je normálně stejný režim pro všechny,” osvětlil premiér Andrej Babiš (ANO).

Kolika lidí se pomoc týká nebo kdy ji mohou očekávat, nechtěl Babiš odpovídat s tím, že materiál je v režimu důvěrném, a tudíž není možné sdělovat bližší informace. Pomoc však podle něj přijde „co nejdřív”.

Podle dřívějších informací deníku Právo by se pomoc měla týkat asi třiceti Afghánců a jejich rodin.

Očkovaní státní zaměstnanci budou mít dva dny volna navíc

Domácí

„Služby afghánských spolupracovníků pro nás byly vždy důležité, a proto jsme jim už v minulosti pomáhali. Na základě těchto zkušeností jsme připravili nový program pomoci specifický pro aktuální situaci po stažení koaličních sil ze země,“ vysvětlil ministr obrany Lubomír Metnar (ANO).

Dodal také, že cílem České republiky je umožnit tlumočníkům a jejich rodinám bezpečný a kvalitní život a důstojné sociální podmínky.

Podobný program, který schválila v pátek česká vláda, mají v řadě dalších členských zemích NATO.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám