Hlavní obsah

Rusko si kvůli ukrajinským útokům na rafinerie zajišťuje benzin v Kazachstánu a v Bělorusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ukrajinské útoky na ruské rafinérie a zásobníky ropy a plynu nutí ruské vedení zajišťovat si náhradní zdroje benzinu. Agentura Reuters už na konci března uvedla, že Rusko zvýšilo dovoz benzinu z Běloruska. Nyní si zajišťuje jeho dodávky z Kazachstánu. Moskva zavedla už 1. března šestiměsíční zákaz exportu benzinu.

Foto: Profimedia.cz

Rafinérie v kazachstánské Pavlodarské oblasti

Článek

V první polovině března dovezlo Rusko z Běloruska 3000 tun benzinu. Za celý únor ho přitom importovalo jen 590 tun a v lednu nedovezlo žádný, uvedla agentura Reuters.

Tři anonymní zdroje sdělily agentuře Reuters, že si Rusko zajistilo v Kazachstánu „nouzovou rezervu“ 100 000 tun benzinu k okamžitému odběru. Jeden uvedl, že Kazachstán a Rusko se už dohodly na využití kazachstánských rezerv v neupřesněném objemu.

Poradce kazachstánského ministra energetiky Šyngys Ilasov ale popřel, že by kazachstánské ministerstvo energetiky dostalo takovouto žádost. Ruské ministerstvo energetiky na dotaz neodpovědělo.

Situace v ruské Orenburské oblasti je kritická, v Orsku se protrhla druhá hráz. Bude hůř, varují úřady

Evropa

Kazachstán má zásobu 307 700 tun benzinu s oktanovým číslem 92 a 58 000 tisíc tun 95oktanového benzinu. Zásoby nafty činí 435 300 tun.

Podle agentury Reuters ukrajinské útoky drony na rafinérie snížily jejich zpracovatelskou kapacitu o 14 procent. Situaci ještě ztížily záplavy na řece Ural, kvůli nimž byla uzavřena rafinérie v Orsku, aby nedošlo k ekologické katastrofě.

Od března platný zákaz exportu benzinu z Ruska má zabránit jeho nedostatku. Neuplatňuje se ale na eurasijskou ekonomickou unii, jejímiž členy jsou Rusko i Kazachstán a Mongolsko, které dováží benzin z Ruska.

Přestaňte s útoky na ruské rafinérie, tlačí USA na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám