Hlavní obsah

U vážného stavu po covidu zabírá dexamethason v kombinaci s lékem na vysoký tlak

Kortikosteroid dexamethason, který se nasazuje pacientům s covidem napojeným na kyslík, zabírá i v Česku účinněji, pokud se kombinuje se spironolactonem, lékem na snížení vysokého krevního tlaku. Ukázala to studie provedená v nemocnici v Dillí, o které v časopisu Frontiers of Endocrinology informoval její vedoucí, bývalý prorektor univerzity v Newcastlu Christopher Edwards.

Foto: Profimedia.cz

Balení dexamethasonu

Článek

Studie ukázala, že pokud pacienti dostávali tuto směs látek, jen 5,4 procenta končí na JIP. Naopak u pacientů, kteří dostávali vysoké dávky pouze dexamethasonu, jich na JIP končí 19,6 procenta.

Účinné léky na covid bleskově mizí

Domácí

Šlo o slepý test, kdy 40 pacientů dostávalo samotný dexamethason a čtyřicet dalších dexamethason v kombinaci se spironolactonem. Edwards ke slibným výsledkům podle listu The Daily Mail dodal, že by byly potřeba ještě rozsáhlejší klinické zkoušky.

Dexamethason pomáhá u covidu 

U dexamethasonu byla rozšířena indikace a od letošního února jej SÚKL schválil i pro „léčbu onemocnění covid-19 u dospělých a dospívajících pacientů, kteří vyžadují podpůrnou kyslíkovou terapii“. Podává se jim 6 mg denně po dobu deseti dnů.

EMA odsouhlasila léčbu novým lékem proti covidu

Zahraniční

V Česku je registrován i druhý použitý lék Spironolactone, který se používá ke snížení množství tekutiny v těle; především při léčbě hypertense, ale i u otoků souvisejících s onemocněním ledvin a jater.

Od ostatních diuretik se liší tím, že organismus neztrácí draslík. Zatím nikde není schválen k léčbě covidu.

Reklama

Výběr článků

Načítám