Hlavní obsah

Turecko zahájí ratifikaci vstupu Finska do NATO, se Švédskem bude dál jednat

Ankara
Aktualizováno

Turecko zahájí proces ratifikace finské žádosti o vstup do Severoatlantické aliance. Po jednání s finským prezidentem Saulim Niinistöem to v pátek řekl turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

Foto: Profimedia.cz

Recep Tayyip Erdogan

Článek

O žádosti tak bude jednat turecký parlament. Erdogan doufá, že zákonodárci vstup Finska schválí před květnovými prezidentskými a parlamentními volbami v Turecku.

V případě Švédska, které se rovněž chce stát členem NATO, bude Turecko dále jednat o naplňování svých požadavků týkajících se potírání terorismu, řekl Erdogan.

To, že Finsko vstoupí do NATO dřív než Švédsko, připustil v úterý i švédský premiér Ulf Kristersson. Podle něj je ale jen otázkou času, kdy se také Švédsko stane členem aliance.

Švédsko a Finsko o vstup do NATO požádaly loni v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu. Jejich přijetí musí odsouhlasit všech 30 členských zemí aliance; zbývá ještě ratifikace ze strany Maďarska a Turecka.

Zatímco v případě Budapešti by to neměl být problém, Ankara má zejména vůči Švédsku výhrady.

Kritizuje Stockholm za to, že podle ní poskytuje útočiště kurdským radikálům a odpůrcům islámu nebrání ve veřejných protimuslimských projevech.

Švédsko není zlobivé dítě. Do NATO půjdeme spolu, prohlásila finská premiérka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám