Hlavní obsah

Desítky mrtvých a raněných migrantů po náletu na předměstí Tripolisu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis
Aktualizováno

Nejméně 40 mrtvých a 80 zraněných si podle zdravotníků vyžádal nálet, který zasáhl detenční středisko pro migranty na předměstí libyjského hlavního města Tripolisu, uvedla agentura AP. Ve středisku byli podle agentury Reuters především Afričané. Počet obětí náletu je nejvyšší od začátku ofenzívy libyjského polního maršála Chalífy Haftara proti Tripolisu, ovládanému mezinárodně uznávanou vládou.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nálet na detenční středisko pro migranty na předměstí Tripolisu Video: Reuters

 
Článek

Fotoreportér agentury AFP viděl mrtvá těla ležet na podlaze zasaženého hangáru, kde bylo zadržováno asi 120 migrantů. Mezinárodně uznávaná vláda odsoudila „odporný zločin”, který připsala „válečnému zločinci Haftarovi”.

Haftarovy síly podle vládního komuniké podnikly nálet na středisko s migranty úmyslně, nicméně AFP podotkla, že v sousedství je několik vojenských zařízení, která se pravidelně stávají terčem náletů.

Nálet zasáhl budovu se zbraněmi a vozidly a přilehlý hangár, ve kterém milice drží přes 150 převážně súdánských a marockých migrantů, uvedla s odvoláním na místní uprchlíky agentura AP. Tři nebo čtyři ze zadržených vyvázli bez zranění, přežili, 20 jich je zraněno a zbytek při náletu přišel o život, sdělili migranti.

Představitel Haftarovy armády podle agentury Reuters popřel, že by nálet zasáhl detenční středisko. To podle něj vybombardovaly milice blízké vládě v Tripolisu.

„Krajní znepokojení” kvůli náletu na středisko a smrti uprchlíků a migrantů vyjádřil úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky.

Rozdělená Libye 

O vládu v Libyi usilují dva kabinety. Ten na východě podporovaný Haftarem, neuznává tripoliskou vládu premiéra Faíze Sarrádže, za kterou stojí OSN. Oba kabinety mají vlastní parlamenty.

Foto: Hani Amara, Reuters

Příslušník sil mezinárodně uznávané libyjské vlády

Haftar zahájil 4. dubna ofenzivu na hlavní město Tripolis. Minulou středu utrpěl bolestivou porážku, když ztratil kontrolu nad strategicky významným městem Gharján asi 100 kilometrů na jihozápad od metropole. Na neúspěch odpověděly Haftarovy síly intenzivnějším bombardováním pozic svého protivníka. Oba tábory se vzájemně obviňují z najímání zahraničních žoldnéřů a z využívání letecké podpory od cizích mocností. Haftar o víkendu také pohrozil Turecku, že bude útočit na jeho lodě, protože milicím podporujícím Sarraádžovu vládu dodalo vojenskou techniku včetně obrněných aut.

Migranti v pasti

Haftarova ofenzíva kriticky zhoršila situaci migrantů v Libyi. Podpůrná mise OSN opakovaně vyjádřila znepokojení nad osudem asi 3500 migrantů a uprchlíků, kteří se v detenčních střediscích poblíž míst střetů ocitli v nebezpečí. Přes přetrvávající nestabilitu zůstává Libye důležitou tranzitní zemí pro běžence, prchající před konflikty v Africe a na Středním východu, poznamenala AFP.

OSN a humanitární organizace pravidelně vyjadřují námitky proti vracení migrantů, zachycených při plavbě po Středozemním moři, do Libye.

Nynější konflikt v Libyi podle Reuters hrozí, že mocenské vakuum vyplní radikální islamisté, kteří přeruší dodávky ropy, zvětší migraci přes Středozemní moře do Evropy a zhatí plány OSN na uspořádání voleb a skoncování s nepřátelstvím mezi dvěma vládami na východu a západu země.

Anketa

Měli by se kvůli bojům přestat vracet migranti do Libye?
Ano
7,6 %
Ne
92,4 %
Celkem hlasovalo 2328 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám