Hlavní obsah

Turecko podniklo další nálety na Kurdy

– Ankara

Turecké stíhací bombardéry napadly na 13 místech bojovníky radikální Strany kurdských pracujících (PKK). Oznámila to v pondělí agentura Reuters s odvoláním na turecké ozbrojené síly. Nálety byly odvetou za útoku kurdských separatistů na konvoj obrněných vozidel v jihovýchodním Turecku, který si podle PKK vyžádal životy nejméně 15 tureckých vojáků.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecká stíhačka

Článek

„Při útoku z několika stran zahynulo patnáct vojáků, při akci bylo získáno množství zbraní,“ uvedla PKK ve svém prohlášení. [celá zpráva]

Šlo o zřejmě nejkrvavější útok od červencového ukončení příměří, zprávy o obětech však nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů, i když Reuters uvádí šestnáct obětí mezi vojáky. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan pouze potvrdil útok v blízkosti hranic s Íránem a Irákem.

Podle vysokého tureckého bezpečnostního představitele byly podniknuty nálety na více než deset cílů PKK včetně lidí, kteří stáli za přepadem, uvedla Reutres.

Tyto střety jsou pokračováním bojů, které propukly na východě Turecka v červenci po přerušení příměří uzavřeného dříve mezi tureckou vládou a PKK. Z jeho ztroskotání se strany obviňují navzájem. Od té doby bylo podle tureckých činitelů zabito více než 70 příslušníků bezpečnostních sil a stovky kurdských bojovníků.

Erdogan čelí za boj s Kurdy kritice 

Erdogan k bojům s PKK řekl: „Byla přijata nová strategie boje proti teroru. Budeme pokračovat v tomto odhodlání.”

Prezident čelí obvinění, že se zaměřuje více na boj s PKK, se kterou Turecko dlouhodobě jednalo o míru, než s Islámským státem. Kritici též obviňují Erdogana, že obnoveného násilí využívá k tomu, aby vyděsil voliče a přiměl je v listopadových předčasných volbách nevolit prokurdskou Lidovou demokratickou stranu (HDP), která se v červnových volbách poprvé dostala do sněmovny.

V Turecku nyní panuje citlivá politická situace. V zemi se 1. listopadu uskuteční předčasné volby, které prezident Erdogan vypsal, protože se jeho vítězné Straně spravedlnosti a rozvoje (AKP) nepodařilo sestavit koaliční vládu. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám