Hlavní obsah

Trump a Kim se sejdou na ostrově klidu a míru. Očekává je tam luxusní letovisko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Dějištěm průlomového setkání amerického prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una bude 12. června singapurský ostrov Sentosa. Luxusní letovisko by se tak mělo stát místem, kde bude uzavřena historická mírová dohoda a dost možná také vyjednáno jaderné odzbrojení Severní Koreje.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Historická schůzka Donalda Trumpa a Kim Čong-una se uskuteční na singapurském ostrově SentosaVideo: AP

 
Článek

Ostrov má bohatou historii. V minulosti byly ale ostrov a okolní vody rejdištěm pirátů a za druhé světové války se zde nacházel zajatecký tábor zřízený japonskými okupačními vojsky, píše zpravodajský server BBC News.

Sentosa o rozloze pěti kilometrů čtverečních se nachází v těsné blízkosti hlavního singapurského ostrova, se kterým je spojen mostem. Je na něm cesta pro pěší, silnice pro automobilovou dopravu a lanovka. A právě díky tomuto omezenému přístupu nabízí ostrov bezpečné podmínky pro summit.

Chráněná zóna

Singapurské úřady vymezily na ostrově speciální zónu, která zahrnuje pětihvězdičkový hotel Capella, kde se bude jednání Trumpa s Kimem podle Bílého domu konat. Kde budou nejvyšší představitelé USA a KLDR bydlet, zatím není jasné, na ostrově Sentosa to ale patrně nebude.

Podle BBC Trump pravděpodobně zvolí hotel Shangri-La, kde již dříve američtí prezidenti nocovali. Kim bude zřejmě pobývat v hotelu St Regis Singapore, napsal singapurský list Straits Times. Oba hotely se nacházejí na hlavním singapurském ostrově poblíž známé nákupní třídy Orchard Road.

Foto: Kevin Lamarque/KCNA, Reuters

Americký prezident Donald Trump a severokorejský vůdce Kim Čong-un.

Hotelový komplex Capella, který návštěvníkům nabízí 112 ubytovacích jednotek, od pokojů za 500 dolarů na noc (10 800 korun) až po třípokojovou koloniální vilu se soukromým bazénem za 7500 dolarů na noc (162 500 korun). Komplex je uhnízděn uprostřed zahrad a tropického deštného lesa. Navrhla ho firma známého britského architekta Normana Fostera a zahrnuje několik majestátních budov z koloniální éry.

Ostrov míru a klidu

Zaměstnanci Bílého domu si objekt prohlédli předem; zástupce personálního ředitele Bílého domu Joe Hagin a další představitelé tady bydleli, když připravovali podrobnosti k summitu.

Pro konání summitu má ostrov i příhodný název, Sentosa totiž v malajštině znamená "mír a klid". Server BBC ovšem připomíná, že lokalita má svou temnou část historie.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám