Hlavní obsah

Kim se během summitu ubytuje v nejluxusnějším hotelu. Ale nemá na něj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Singapur

Severokorejský vůdce Kim Čong-un si vybral, kde se během nadcházejícího historického summitu s americkým prezidentem Donaldem Trumpem v Singapuru ubytuje. Má to ale háček. Pro sebe a svou početnou družinu zvolil luxusní pětihvězdičkový hotel Fullerton, ale zchudlý severokorejský režim na to nemá peníze. V pondělí o tom informovala agentura Reuters.

BEZ KOMENTÁŘE: Hotel Fullerton v SingapuruVideo: The Fullerton Hotel Singapore

 
Článek

Summit hlav Severní Koreje a Spojených států, který se má konat 12. června, je chápán jako průlomový, protože by mohl vydláždit cestu k jadernému odzbrojení. [celá zpráva]

Pokud by vše zkrachovalo na Kimově nesolventnosti, svět by promeškal šanci zažehnat déle než půl století trvající válečný konflikt.

Spojené státy by podle informací deníku The Washington Post Kimovi apartmá s vlastním výtahem v nejluxusnějším hotelu v Singapuru zaplatily. Severokorejského vůdce by to ale mohlo urazit a navíc by se jednalo o porušení sankcí uvalených na KLDR americkým ministerstvem financí.

Foto: ČTK/AP

Kim Čong-un na snímku z května 2018

Peníze budou

Do věci se vložila Mezinárodní kampaň za zrušení jaderných zbraní (ICAN), která za svůj boj proti jaderným arzenálům loni získala Nobelovu cenu míru. Nabídla se, že náklady na plánovanou historickou schůzku lídrů KLDR a USA zaplatí. Peníze na to má. Spolu s Nobelovou cenou ICAN získala odměnu ve výši devíti miliónů švédských korun (22,6 miliónu Kč).

Foto: Profimedia.cz

Hotel Fullerton v Singapuru.

To by na apartmán, kde stojí jedna noc v přepočtu více něž 131 tisíc korun, stačilo a zbylo by i na ubytování pro mnohačetnou Kimovu ochranku a služebnictvo. Část nákladů by měl podle dostupných informací hradit také Singapur, tedy městský stát v jihovýchodní Asii, který bude vrcholnou schůzku hostit.

Když se reportéři deníku The Independent ptali personálu hotelu, zda bude hostit Kim Čong-una, odpověděl, že informace o hostech zásadně neposkytuje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám