Hlavní obsah

Tři mrtví při atentátech na pákistánské prodejny videa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PÉŠAVÁR

Tři oběti si vyžádal středeční atentát na obchody s videokazetami a CD v pákistánském městě Kohát v Severozápadní hraniční provincii. Nálože vybuchly v jednom obchodě. Mohutná exploze poškodila i několik dalších obchodů, možná až dvacet. Útoky byly zaznamenány i v Miranšáhu.

Foto: Haji Mujtaba , Reuters

Zničený obchod s videokazetami v Miranšáhu

Článek

"Asi 25 maskovaných ozbrojenců sem přišlo časně ráno, rozmístilo výbušniny a vyhodilo do vzduchu celý obchod," popsal útok majitel jedné ze zničených prodejen ve městě Kohát Muhammad Sakhi.

Silná exploze poškodila i další obchody s CD a DVD. Podobný útok byl spáchán i v nedalekém Miranšáhu, uvedla agentura Reuters.

Útoky na hudební obchody jsou na pákistánských kmenových územích, kde má silnou pozici afghánské radikální hnutí Tálibán, poměrně časté. Radikálové považují filmy, televizní pořady a reprodukovanou hudbu za neislámské a snaží se je vymýtit.

Zničený obchod s videokazetami v Miranšáhufoto: Reuters/Haji Mujtaba

Útok byl spáchán dva dny po atentátu na dánskou ambasádu Pákistánu, před níž vybuchlo auto plné výbušnin. Podle vyšetřovatelů útok v jinak celkem klidném Islámábádu spáchal sebevražedný atentátník. Dánové z útoku vidí radikály z Tálibánu nebo ze sítě al-Kajda.

Středeční útok, k němuž se zatím nikdo nepřihlásil, byl spáchán i přesto, že nová pákistánská vláda uzavřela s pákistánskými radikály z horských kmenů na jihozápadě země příměří.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám