Hlavní obsah

Terorista Pan Marlboro byl zabit při náletu

Washington/Tobrúk

Při americkém leteckém úderu v Libyi byl zabit alžírský terorista Mochtár Belmochtár, zvaný Pan Marlboro. V neděli to podle agentur AP a Reuters oznámila mezinárodně uznávaná libyjská vláda. Pentagon Reuters potvrdil, že Belmochtár byl cílem amerického leteckého útoku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Mochtár Belmochtár na archivních záběrechVideo: Site Intel Group, Reuters

 
Článek

„Libyjská vláda na východě Libye potvrzuje, že americké stíhačky minulou noc provedly vzdušné údery v rámci mise, jejímž výsledkem je smrt teroristy Belmochtára,“ citovala libyjskou vládu agentura Reuters.

Vláda sídlící v Tobrúku dodala, že útok byl proveden po konzultacích s USA jako součást protiteroristické operace.

Podle AP libyjská vláda oznámila, že při náletu bylo zřejmě zabito ještě několik dalších osob.

Americké ministerstvo obrany nejdřív uvedlo, že americká armáda v sobotu v noci v Libyi provedla protiteroristický útok proti jednomu z vůdců Al-Káidy obviněnému z osnování útoku na stanici, kde se těží plyn. Později mluvčí Pentagonu Steve Warren potvrdil, že cílem byl Belmochtár. „Útok provedl americký letoun. Nadále vyhodnocujeme výsledky operace a v náležitou chvíli sdělíme podrobnosti,“ řekl Warren.

Belmochtárova skupina Al-Murabitun je napojena na teroristickou síť Al-Káida a připisují se jí některé krvavé atentáty na severu Afriky. Samotný Belmochtár je považován za jednu z vůdčích postav světového terorismu.

Útoky pašeráka cigaret

Belmochtár prošel výcvikem v Afghánistánu. Pak se živil pašováním cigaret v Sahelu, pročež získal přezdívku Pan Marlboro. Spojil se s alžírskými salafisty, kteří stáli za alžírským občanským konfliktem. Ten si v 90. letech vyžádal na 200 000 obětí. Salafisté se později přeměnili v severoafrickou odnož Al-Káidy v islámském Maghribu.

Od té se ale Belmochtárova milice odtrhla a spojila se s Hnutím pro tawhíd a džihád v západní Africe (MUJAO), které ovládlo půlku Mali. Když v Mali intervenovala v roce 2012 Francie, Belmochtárova skupina slíbila Paříži odvetu. V roce 2012 zorganizoval dva sebevražedné atentáty v Nigeru, kde napadl vojenskou základnu Agadez a uranový důl Arlit provozovaný Francouzi, kde zabila jeho skupina 25 lidí. [celá zpráva]

V lednu 2013 jeho skupina zosnovala nájezd na plynové pole Amenas v Alžírsku. Zajato bylo přes 700 lidí, mezi nimi 130 cizinců. Armáda objekt osvobodila, ale útok nepřežilo 39 rukojmích a 29 útočníků. [celá zpráva]

Média od té doby už několikrát informovala o Belmochtárově smrti, nikdy ji ale nikdo nepotvrdil. [celá zpráva]

Po svržení diktátora Muammara Kaddáfího v roce 2011 se Libye začala propadat do chaosu a nyní má země dvě soupeřící vlády. Zmatků využily radikální islamistické skupiny, z nichž některé jsou napojeny na Al-Káidu a jiné slíbily oddanost Islámskému státu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám