Hlavní obsah

Terorista Belmochtár popřel spojení s Islámským státem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nuakšott

Alžírský terorista Mochtár Belmochtár podle agentury AFP popřel, že by jeho ozbrojená skupina přislíbila věrnost organizaci Islámský stát (IS). To tvrdil ve čtvrtek jeden z představitelů Belmochtárovy skupiny, která nese název Al-Murabitun.

Foto: Reuters

Mochtár Belmochtár na nedatovaném záběru z videa

Článek

Skupina Al-Murabitun je napojena na teroristickou síť Al-Káida. Jeden z jejích představitelů ale ve čtvrtek oznámil, že se skupina přidružuje k Islámskému státu a jeho vůdci abú Bakrovi Bagdádímu. Muž tak učinil v nahrávce pro soukromou mauritánskou tiskovou agenturu, která často vysílá vzkazy radikálů.

Skupina není jednotná

"Jasně to porušuje zakládající prohlášení, které určilo metody a chování naší organizace," konstatoval Belmochtár. Dodal rovněž, že skupina Al-Murabitun bude dál podporovat Egypťana Ajmána Zavahrího, který je celosvětovým vůdcem Al-Káidy. Podle agentury AFP to vypadá, že je Belmochtárova skupina nejednotná a začíná se štěpit.

Jedna z vůdčích postav světového terorismu Belmochtár prošel výcvikem v Afghánistánu a poté stál v čele Organizace Al-Káidy v muslimském Maghribu. Hledán je především v souvislosti s přepadením zaměstnanců plynárny u Ajn Amanásu na jihovýchodě Alžírska z 16. ledna 2013. Islamističtí teroristé z Belmochtárovy skupiny tehdy požadovali ukončení intervence francouzské armády proti islamistům v Mali. Zajali přes 700 lidí, mezi nimi 130 cizinců. Armáda objekt osvobodila, ale útok nepřežilo 39 rukojmích a 29 útočníků.

Média od té doby už několikrát informovala o Belmochtárově smrti, zatím ji však nikdo nepotvrdil.

Věrnost Islámskému státu, který ovládá rozsáhlé území v Iráku a Sýrii, přísahala již kupříkladu islamistická skupina Boko Haram ze severní Nigérie a další místní džihádistické organizace.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám