Hlavní obsah

Televize CNN využila deník zabitého velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Americké ministerstvo zahraničí ostře kritizovalo televizní stanici CNN za to, že ve svém zpravodajství využila získaného deníku zabitého amerického velvyslance v Libyi Christophera Stevense, aniž s tím jeho rodina souhlasila. CNN však poukázala na to, že deník spolu s dalšími zdroji naznačuje závažnou nedbalost v přístupu Washingtonu k ochraně amerického diplomatického personálu v Libyi.

Foto: Esam Al-Fetori, Reuters

Zabitý velvyslanec Christopher Stevens

Článek

Stevens zemřel 11. září při útoku ozbrojených skupin na americký konzulát ve východolibyjském městě Benghází. Mluvčí ministerstva Philippe Reines v sobotu řekl, že pracovníci CNN sebrali deník na místě, kde byl zabit Stevens a další tři pracovníci americké ambasády, a použila jej navzdory výslovnému odmítnutí členů Stevensovy rodiny.

Dav v Libyi vytahuje tělo amerického velvyslance

"Co to je za lidi, kteří z místa činu seberou deník člověka zabitého spolu s třemi dalšími Američany při službě své zemi, čtou jej, přepisují, posílají e-mailem po zpravodajském sále, aby si jej přečetli ostatní, a teprve až je jejich zvědavost plně ukojena, si vzpomenou, že by mohli zavolat rodině nebo informovat úřady?" uvedl Reines.

Útok mohl být plánovaný, připustila Clintonová

CNN odpověděla, že o existenci deníku zpočátku neinformovala z ohledů vůči rodině. Nakonec prý ale "cítila, že se v něm nadnášejí témata, která si vyžadují zpravodajství". Poukázala na to, že jde o věci, které vrhají na jednání či spíše nečinnost ministerstva hodně nepříznivé světlo.

"Myslíme si, že veřejnost má právo vědět, co se CNN dozvěděla z řady zdrojů o obavách a varováních před teroristickými hrozbami před útokem v Benghází, což nyní vyvolává otázky, proč ministerstvo zahraničí neudělalo více pro ochranu velvyslance Stevense a dalšího personálu," uvedla stanice v reakci zaslané agentuře Reuters.

Stanice ve svém zpravodajství sdělila, že nalezla deník na podlaze na území konzulátu, které bylo podle ní "vesměs nezajištěné". Deník popsala jako sedm stránek v ručně vázané knížce s poznámkami o situaci v Libyi, které pak stanice porovnala s ostatními zdroji.

Administrativa prezidenta Baracka Obamy více než týden po událostech v Benghází tvrdila, že útok byl spontánní reakcí davu na amatérské video zesměšňující proroka Mohameda a popírala jakékoli informace, podle nichž měla k dispozici signály o plánu útoku řadu dní předem. Mezitím se k akci nepřímo přihlásila Al-Káida a libyjská vláda označila útok za předem plánovaný čin teroristů. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová připustila, že šlo o teroristický útok, až tento pátek.

Reklama

Související články

Libyjská milice zabila velvyslance USA

Americký velvyslanec Christopher Stevens je mezi čtyřmi oběťmi útoku libyjské milice na budovu amerického konzulátu v Benghází. Uvedla to agentura Reuters...

Výběr článků

Načítám