Hlavní obsah

Pavel telefonoval s tchajwanskou prezidentkou. Nervózní Číně navzdory a po poradě s Lipavským

Aktualizováno

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen v pondělí telefonicky hovořila s nově zvoleným českým prezidentem Petrem Pavlem. Agentura Reuters to hodnotí jako diplomatický průlom. Čína, která si Tchaj-wan nárokuje, se ostrovní stát snaží držet v diplomatické izolaci. O postoji české diplomacie s Pavlem v pondělí před telefonátem mluvil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti).

Foto: Profimedia.cz

Tchajwanská prezidentka Cchaj Jing-wen

Článek

„Dnes jsem mluvil s prezidentkou Tchaj-wanu Cchaj Jing-wen. Poděkoval jsem jí za gratulaci a ujistil jsem ji, že Tchaj-wan a Česká republika sdílí hodnoty svobody, demokracie a lidských práv a že budeme dále posilovat naše partnerství,“ napsal Pavel na Twitteru.

Podle kanceláře tchajwanské prezidentky trval hovor asi čtvrt hodiny. Cchaj vyjádřila přání zůstat s Pavlem v kontaktu.

Pavel v neděli v televizi CNN Prima News řekl, že se mu tchajwanská prezidentka ozvala písemně, a jeho mluvčí uvedla, že spolu mají mluvit telefonicky někdy v pondělí.

Peking reagoval podrážděně. „Čínská strana se to momentálně s českou stranou snaží ověřit, doufáme, že česká strana se striktně drží principu jedné Číny,“ uvedlo podle agentury Reuters ministerstvo zahraničí Čínské lidové republiky.

Nově zvolený prezident v pondělí svůj postoj k zahraniční politice Česka konzultoval s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti). „V rámci dnešní debaty o zahraniční politice krátce padlo i téma zmiňovaného telefonátu. Pan ministr v té souvislosti pana prezidenta seznámil s českou vládní politikou jedné Číny,“ sdělila Novinkám bez dalších podrobností pověřená mluvčí české diplomacie Mariana Wernerová.

Čínská diplomacie podle Reuters také uvedla, že během volební kampaně Pavel řekl, že princip jedné Číny je třeba respektovat. Peking si to však zpravidla představuje po svém.

Pavel v nedělním rozhovoru v Českém rozhlase ohledně kontaktů s Tchaj-wanem uvedl, že by nechtěl svým krokem způsobit více škody než užitku.

„Na druhou stranu jsem vždycky zdůrazňoval, a budu zdůrazňovat, že princip jedné Číny, který Čína, tedy kontinentální Čína zdůrazňuje jako jediný, je také potřeba doplnit o tu druhou část a sice jedna Čína ale dva systémy. Z toho pro mě plyne, že není nic špatného na tom, když máme specifické vztahy s Tchaj-wanem. To je právě ta druhá část toho systému- tedy dvě Číny,“ řekl.

Česko politiku Číny respektuje

Čína Tchaj-wan považuje za svoji provincii a lídři většiny zemí se s jeho vrcholnými představiteli oficiálně nestýkají ve snaze Peking neprovokovat. Reuters dříve uvedl, že telefonát Pavla s Cchaj Jing-wen je vzhledem k chybějícím oficiálním vztahům mezi Prahou a Tchaj-pejí něčím neobvyklým a skvělým tahem ze strany Tchaj-wanu, který rozzlobí Čínu.

Česko se podobně jako většina států světa drží politiky jedné Číny a oficiálně uznává jenom pevninskou Čínu. Česká vláda nicméně deklaruje zájem na spolupráci s Tchaj-wanem vzhledem k jeho demokratickému zřízení.

Číně brnká na nervy telefonát Pavla s tchajwanskou prezidentkou

Svět

Reklama

Výběr článků

Načítám